Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

Cum functioneaza spirometrul

Spirometrul este un dispozitiv medical la care este conectat un furtun cu capete schimbabile de unica folosinta sau reutilizabile, prin care pacientul este instruit sa sufle tot aerul corespunzator volumului maxim expirator pulmonar.

La ce se utilizeaza spirometrul
Preegatirea inainte de testarea cu spirometrul
Ce se intampla dupa efectuarea testului cu ajutorul spirometrului
Spirometrul – Valori normale si intervale de masura

Spirometria este cel mai frecvent tip de test al functiei pulmonare sau de respiratie. Acest test masoara cat de mult aer poti inspira si expira din plamani, precum si cat de usor si rapid poti evacua aerul din plamani.
Aceasta procedura poate fi asistata atat de medicii specialisti cat si de medicul de familie.

La ce se utilizeaza spirometrul

Spirometria poate fi utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea unei afectiuni pulmonare daca ai simptome sau daca medicul dumneavoastra considera ca esti expus unui risc crescut de a dezvolta o anumita afectiune pulmonara.
De exemplu, spirometria poate fi recomandata daca te confrunti cu o tuse persistenta sau dificultati de respiratie sau daca ai peste 35 de ani si esti fumator.

Conditiile care pot fi detectate si monitorizate cu ajutorul spirometriei includ:

  • Astm – o afectiune pe termen lung in care caile respiratorii devin periodic inflamate (umflate) si ingustate;
  • Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) – un grup de afectiuni pulmonare in care caile respiratorii se ingusteaza;
  • Fibroza chistica – o afectiune genetica in care plamanii si sistemul digestiv se infunda cu mucus;
  • Fibroza pulmonara – o conditie care duce la aparitia tesutului cicatricial la nivelul plamanilor.

Daca esti deja diagnosticat cu una dintre aceste afectiuni, spirometria poate fi efectuata pentru a verifica severitatea afectiunii sau pentru a vedea cum raspunde organismul la tratament.

Spirometria este, de asemenea, un test standard pentru persoanele care sunt luate in considerare pentru o interventie chirurgicala sau pentru a verifica starea generala de sanatate a persoanelor care au alte afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida.

Preegatirea inainte de testarea cu spirometrul

Daca urmezi tratament cu medicamente bronhodilatatoare (care ajuta la relaxarea si largirea cailor respiratorii), este posibil sa trebuiasca sa faci o pauza de la medicatie inaintea testului.
De asemenea, se recomanda evitarea fumatului cu 24 de ore inainte, alaturi de evitarea consumului de alcool, a exercitiilor fizice intense sau a meselor copioase cu cateva ore inainte.
Medicul iti va oferi mai multe informatii, in functie de situatia ta particulara. Este indicat sa te prezinti la cabinet in haine lejere si comode si sa retii regula care vizeaza evitarea fumatului.

Ce se intampla dupa efectuarea testului cu ajutorul spirometrului

Spirometrul va oferi medicului informatii despre motivul pentru care te poti confrunta cu tuse, dificultati de respiratie sau respiratie zgomotoasa si va ajuta la diagnosticarea anumitor probleme pulmonare. Dupa test, poti reveni la activitatile zilnice normale, fara restrictii.

Spirometrul – Valori normale si intervale de masura

Valorile normale sunt calculate in functie de varsta, inaltime si sex. Daca o valoare este anormala, poate fi prezenta o problema pulmonara. Uneori, un pacient cu plamani normali poate avea o valoare a testului de respiratie care este anormala. Medicul iti va explica ce inseamna rezultatele testelor, in functie de starea generala de sanatate si istoricul medical.

In functie de rezultatele testului, medicul poate prescrie inhalatoare sau medicamente pentru a imbunatati functia pulmonara. Testul efectuat cu ajutorul spirometrului poate fi repetat la vizitele viitoare pentru o buna monitorizare a functiei pulmonare.