Cercetătorii au revizuit studiile pentru a sublinia cele mai comune simptome a șase afecțiuni cardiovasculare. Ei au descoperit că simptomele variază între bărbați și femei, precum și în timp.
Acestia au ajuns la concluzia că ținerea evidenței simptomelor este crucială pentru îngrijirea si recuperarea pacientului.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 32% din decesele din întreaga lume sunt legate de afecțiuni cardiovasculare (CV).
Cercetarea afecțiunilor CV se concentrează în mod obișnuit pe evenimentele cardiovasculare adverse majore, inclusiv spitalizarea, spre deosebire de simptome.
Sublinierea simptomelor pentru diferite afecțiuni cardiovasculare ar putea ajuta clinicienii în diagnostic și tratament.
Recent, cercetătorii au analizat studiile care evidențiază simptomele următoarelor șase afecțiuni cardiovasculare:
- atac de cord
- insuficienta cardiaca
- boala valvulară
- accident vascular cerebral
- tulburări de ritm
- boli ale venelor și arterelor
Ei au descoperit cele mai comune simptome în fiecare afecțiune și că aceste simptome pot varia între bărbați și femei și în timp.
Simptome ale atacului de cord
Un atac de cord se caracterizează printr-o pierdere bruscă a fluxului de sânge către inimă. Cercetătorii au observat că cel mai frecvent simptom al atacului de cord este durerea în piept, care poate radia către maxilar, umeri, brațe sau partea superioară a spatelui.
Simptomele comune care apar concomitent includ:
- dispnee sau dificultăți de respirație
- diaforeza
- oboseală neobișnuită
- greaţă
- amețeli.
Un studiu a descoperit că femeile au mai multe șanse de a prezenta greață, dureri de umăr, dureri de spate și un număr mai mare de simptome decât bărbații.
De asemenea, femeile au tendința de a suferi un atac de cord în medie cu 7 ani mai târziu decât bărbații. Cercetătorii au mai observat că persoanele mai tinere care suferă de un atac de cord au mai multe șanse să fie bărbați, să fumeze și să aibă antecedente familiale de afecțiuni cardiovasculare premature.
Simptome ale insuficienței cardiace
Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică în care inima își pierde treptat capacitatea de a pompa sânge în corp.
Cercetătorii au remarcat că insuficienta respiratorie, cunoscută sub numele de dispnee, este un semn distinctiv al insuficienței cardiace și că dispneea acuta este printre cele mai frecvente motive pentru adulții cu insuficiență cardiacă de a solicita spitalizare.
Ei au adăugat, totuși, că unii pacienți cu insuficiență cardiacă pot prezenta cauze de dispnee care nu sunt legate de insuficiență cardiacă, cum ar fi tulburarea pulmonară obstructivă cronică.
Adulții în vârstă au tendința de a percepe dispneea mai puțin decât adulții mai tineri.
Oboseala este, de asemenea, un simptom comun al insuficienței cardiace. Poate promova intoleranța la efort, mai ales atunci când apare cu dispnee.
Împreună, aceste simptome pot duce la casexie – pierderea musculară și pierderea grăsimii corporale – care poate indica insuficiența cardiacă care progresează în stadiile ulterioare.
Alte simptome includ:
- insomnie
- durere
- tulburări de dispoziție
- disfuncție cognitivă
Cercetătorii au observat că femeile cu insuficiență cardiacă tind să aibă mai multe simptome fizice decât bărbații cu această afecțiune, precum și niveluri mai ridicate de depresie și anxietate și o calitate mai scăzută a vieții.
Femeile au, de asemenea, mai multe șanse decât bărbații să raporteze:
- greaţă
- palpitații
- durere sub coaste
- durere
- nervozitate
- edem — sau retenție de lichid în exces
- transpiraţie
Simptome ale bolii valvelor inimii
Boala cardiacă valvulară apare atunci când valvele inimii sunt deteriorate. Acest lucru se poate întâmpla în diferite moduri:
- Stenoza: îngustarea sau rigidizarea valvelor
- Prolaps: valve care nu se închid corespunzător și astfel permit sângelui să curgă înapoi
- Atrezie: valve formate necorespunzător
Oamenii pot fi lipsiți de simptome în stadiile incipiente ale bolii valvulare. Cu toate acestea, pe măsură ce afecțiunea progresează, aceasta poate duce la insuficiență cardiacă și, prin urmare, poate avea multe dintre aceleași simptome.
Afecțiunea poate provoca, de asemenea, hipertensiune arterială în plămâni, cunoscută sub numele de hipertensiune pulmonară.
Simptomele diferă între bărbați și femei. Femeile tind să raporteze dispneea și intoleranța la efort mai des decât bărbații pe măsură ce stenoza progresează. Femeile sunt, de asemenea, mai probabil să fie mai fragile din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, bărbații sunt mai predispuși să experimenteze dureri în piept.
Simptomele unui accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă sau redusă. Simptomele acute ale accidentului vascular cerebral prezic adesea dizabilitatea viitoare și calitatea vieții ulterior. Identificarea și răspunsul rapid la simptome. sunt esențiale pentru tratament.
Acronime precum FBVT (față, braț, vorbire, timp) atrag atenția asupra simptomelor imediate, inclusiv:
- slăbiciune și amorțeală
- probleme de vorbire
- confuzie
- ameţeală
- pierderea coordonării/ echilibrului
- modificări vizuale
Cercetătorii au observat că, după un accident vascular cerebral, unele simptome acute ar putea persista și se pot îmbunătăți cu timpul sau cu recuperarea. În toate etapele recuperării accidentului vascular cerebral, aproximativ:
- 1 din 4 persoane experimentează anxietate.
- 1 din 3 suferă de depresie.
- 1 din 2 raportează oboseală.
- Până la jumatate raporteaza durere.
Ei au observat că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să prezinte simptome, inclusiv dureri de cap, mentalitate alterată și comă/stupor.
Simptome ale tulburări de ritm cardiac
Tulburările de ritm se referă la o „bătăi neregulate ale inimii”, cunoscută și sub denumirea de aritmie cardiacă. Fibrilația atrială (FA) este cea mai frecventă tulburare de ritm și se prezintă adesea cu palpitații.
Alte simptome comune includ:
- oboseală
- dificultăți de respirație
- ameţeală
Simptomele mai puțin frecvente includ:
- dureri în piept
- senzație de leșin sau o scădere bruscă a tensiunii arteriale
- anxietate
Simptomele FA sunt adesea atribuite greșit stresului sau somnolenței sau efectelor repausului la pat sau a unui stil de viață sedentar, care impiedica solicitarea asistenței medicale in curs de o săptămână sau mai mult.
În timp ce femeile și persoanele mai tinere cu FA se confruntă de obicei cu palpitații, bărbații sunt mai frecvent asimptomatici. De asemenea, persoanele în vârstă sunt mai predispuse să fie asimptomatice sau prezente cu simptome non-clasice.
Simptome ale bolii venelor și arterelor
Boala arterială periferică (BAP), afectează arterele extremităților inferioare și duce la reducerea aportului de sânge la nivelul picioarelor. Oamenii pot fi asimptomatici.
Cu toate acestea, simptomele comune includ:
- dureri de picioare
- durere
- oboseală
- senzatie de greutate
- crampe
- senzatie de strangere
- sindromul picioarelor nelinistite
- iritatia pielii
Femeile diagnosticate cu BAP sunt mai susceptibile fie de a fi asimptomatice, fie de a prezenta simptome clasice. Cercetătorii au observat că atribuirea simptomelor la femei este complicată de afecțiuni musculo-scheletice comorbide, cum ar fi osteoartrita și de o credință greșită că BAP este mai frecventă la bărbați.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că femeile cu BAP au tendința de a experimenta un declin mai rapid, o calitate mai proastă a vieții și o povară mai mare a depresiei.
Diferențele de sex între simptome
Când a fost întrebat de ce bărbații și femeile pot prezenta simptome diferite pentru afecțiunile cardiovasculare, dr. Corrine Jurgens, profesor asociat la Boston College School of Nursing a raspuns:
„Inimile femeilor [sunt] mai mici decât inimile bărbaților și mai mici în raport cu lățimea pieptului. Aceste diferențe pot fi utile în explicarea diferențelor de simptome în funcție de sex în condiții precum insuficiența cardiacă. În insuficiența cardiacă, există diferențe de etiologie (originile bolii) și tip – mai multe femei au insuficiență cardiacă cu fracțiune de ejecție păstrată decât bărbații.”
„Prin urmare, diferențele de etiologie și tipul de insuficiență cardiacă pot explica diferențele de gen în simptome”, a adăugat ea.
Cercetătorii au concluzionat că simptomele CV nu sunt statice și pot varia ca apariție și severitate în timp.
„Este important să înțelegeți că simptomele apar frecvent în grupuri, deci este important să urmăriți și să raportați toate simptomele, indiferent dacă credeți sau nu că sunt importante sau legate. . De exemplu, mulți oameni nu consideră „oboseala” un simptom.”
Simptome tacute
„Simptomele pot fi insidioase. Cu toate acestea, dacă sunteți din ce în ce mai obosit și nu vă puteți desfășura activitățile obișnuite – în insuficiența cardiacă legată de dificultăți de respirație, de exemplu, poate indica o stare de insuficiență cardiacă care se agravează încet. Dacă este gestionată devreme, spitalizarea poate fi evitată.”
— Dr. Corrine Jurgens
„Simptomele au o semnificație fundamentală nu numai pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare și evaluarea răspunsului la terapia medicală, ci și direct în viața de zi cu zi a pacienților”, a concluzionat ea.