Un loc de muncă stresant ar putea dubla riscul de boli de inimă – în special pentru bărbați. Se știe că stresul are o serie de efecte negative asupra sănătății, inclusiv asupra inimii. Una dintre cele mai comune surse de stres poate fi chiar locul tau de munca. Un nou studiu coreleaza anumite tipuri de stres datorita locului de muncă de boala coronariană.
Timpul petrecut la locul de muncă poate fi și este adesea cea mai stresantă parte a zilei pentru o parte semnificativă a adulților.
Frecvent, rezultatele deceniilor de muncă stresantă reprezintă o serie de probleme de sănătate, dintre care nu în ultimul rând pot fi bolile coronariene. Într-un articol de cercetare, publicat în revista Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, oamenii de știință au examinat date colectate pe parcursul a 18 ani, de la peste 6.400 de participanți pentru a determina modul în care diferitele tipuri de stres la locul de muncă ar putea duce la aparitia bolilor de inimă.
Rezultatele?
Un loc de munca ce provoaca un nivel ridicat de stres poate dubla șansele ca bărbații să dezvolte boli de inimă, care pot provoca atacuri de cord și alte complicații.
Tipuri de stres la locul de muncă
Cercetătorii au analizat două tipuri de stres la locul de muncă:
Primul se refera la solicitarea la locul de muncă, care este definită ca o muncă în care cerințele asupra lucrătorului sunt mari și lucrătorul are un control scăzut asupra propriei activități.
Locurile de muncă active au atât cerere, cât și control. Locurile pasive au atât cerere scăzută, cât și control scăzut. Când cerințele sunt scăzute și controlul este ridicat, este considerată o muncă cu efort redus.
În al doilea rând, cercetătorii au măsurat dezechilibrul efort-recompensă. Această metodă a măsurat dacă cerințele locului de muncă ale unei persoane au fost aliniate cu compensarea acesteia, inclusiv lucruri precum salariile, oportunitățile de promovare și stabilitatea locului de muncă.
„Acest studiu extinde cunoștințele noastre anterioare despre riscul evenimentelor cardiace legate de stresul de la locul de muncă”, a declarat Dr. Joseph Ebinger, cardiolog clinic și director al Clinical Analytics la Institutul Inimii Smidt din Cedars-Sinai din Los Angels.
„În mod specific, cercetătorii au analizat asocierea nu doar între stresul de muncă sau [dezechilibrul efort-recompensă] singur, ci și riscul atunci când acestea apar împreună”, a spus Ebinger, care nu a fost implicat în studiu.
Unii participanti din studiu s-au confruntat cu stres la locul de muncă, unii au experimentat un dezechilibru efort-recompensă, iar alții au experimentat ambele.
Participanții fără dezechilibru efort-recompensă care au avut, de asemenea, o tensiune scăzută la locul de muncă, au acționat ca un grup de control.
Efectele locurilor de muncă asupra sănătății inimii
În rândul bărbaților, care se confruntă fie cu stres, fie cu dezechilibrul efort-recompensă, locul de munca a fost asociat cu un risc crescut de boală coronariană cu 49% în comparație cu omologii lor de control.
Tensiunea la locul de muncă și dezechilibrul efort-recompensă împreună au crescut riscul de boală coronariană cu 103%.
„Aceasta este o dimensiune a efectului destul de mare și este impresionant că cercetătorii au urmărit 6.000 de oameni pe parcursul a 18 ani”, dr. Alex Dimitriu, expert în psihiatrie și medicina somnului, precum și fondatorul Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine din California.
„Nu există nicio îndoială că a fi grăbit, a te simți nepregătit sau a te simți neapreciat poate crește nivelul de stres”, a spus Dimitriu, care nu a fost implicat în studiu.
Stresul este uneori tratat ca o stare emoțională, dar experții spun că există și multe efecte fiziologice.
„Stresul declanșează răspunsul tău de „luptă sau fugi”, stimulând hormonii de stres, tensiunea arterială și ritmul cardiac. Acest lucru poate avea atât efecte imediate, cât și pe termen lung asupra organismului”, a spus Ebinger.
Rezultatele în rândul femeilor din acest studiu au fost neconcludente, dar experții spun că femeile nu sunt imune la efectele stresului.
„Studiul s-a concentrat pe un singur tip de boală de inimă, ceea ce înseamnă că femeile cu stres ridicat pot prezenta un risc crescut pentru alte evenimente cardiace sau care nu sunt legate de inimă”, a menționat Ebinger.
„Într-adevăr, femeile au arătat rezultate neconcludente – iar estrogenul poate fi protector – cu toate acestea, autorii sunt de acord că impactul poate deveni evident mai târziu decât pentru bărbați. Nu există nicio îndoială că bărbații și femeile vor beneficia de pe urma îmbunătățirii îngrijirii de sine, reducând în același timp stresul legat de muncă”, a spus Dimitriu.
Limitele studiului stresului la locul de muncă
Deși experții sunt de acord că acest studiu este util, ei au spus că există o serie de moduri în care ar putea fi îmbunătățit în viitor.
„Nu cred că anxietatea inițială sau condițiile psihiatrice au fost evaluate la participanți; este posibil ca unii oameni să fie mai sensibili la stres decât alții”, a spus Dimitriu.
„Din păcate, nici calitatea și durata somnului nu au fost analizate, iar acest lucru poate juca, de asemenea, un rol extraordinar în modul în care oamenii sunt afectați de stres”, a adăugat Dimitriu.
Este posibil ca grupul de participanți să fi afectat, de asemenea, rezultatele studiului.
„Acest studiu a fost efectuat pe lucrători canadieni, angajati in corporatii, ceea ce ne poate limita capacitatea de a extrapola rezultatele la alte populații sau locuri de muncă”, a spus Ebinger.
„În plus, ei au evaluat stresul la locul de muncă și [dezechilibrul efort-recompensă] la începutul studiului și nu în timp, așa că nu putem spune cum modificările stresului profesional pot afecta riscul cardiac”, a adăugat Ebinger.
Și, deși acest studiu a găsit o asociere între stresul la locul de muncă și boala coronariană, nu dovedește că una o provoacă pe cealaltă.
„Practic, putem spune că asocierea dintre stresul la locul de muncă și evenimentele cardiace este prezentă, dar nu putem răspunde la întrebarea cum sau de ce există această asociere”, a spus Ebinger.
Cum să reduceți stresul la locul de munca
Reducerea stresului în toate domeniile vieții este o activitate importantă și, de asemenea, una continuă.
„Este imposibil să eliminăm tot stresul din viața noastră. A învăța să gestionezi eficient acest stres este cheia”, a spus Ebinger.
„Stresul provocat de activitatea de la locul de muncă este o problemă atât de cantitate (cât de mult muncești), cât și de calitate (intensitatea muncii tale și reacțiile tale la aceasta), iar pentru unii oameni poate fi necesar să le reducă pe ambele dacă se simte prea mult”, a spus Dimitriu.
„Alții pot fi deosebit de sensibili sau anxioși, obosiți sau deprimați, toate acestea pot contribui la o zi de lucru dificila. În aceste cazuri, este important să abordăm cauza de bază și, eventual, să vorbiți cu un medic sau cu un terapeut”, a adăugat Dimitriu, sugerând că oamenii care se simt stresați ar trebui să acorde prioritate somnului, exercițiilor fizice, unei alimentații sănătoase, socializării, timpului în natură și tăcerii.
„Stabilirea unei relații cu un profesionist în domeniul sănătății mintale și verificări regulate cu cardiologul dumneavoastră vă pot ajuta să vă mențineți fericit și sănătos”, a spus Ebinger.