Indiferent dacă sfatul a venit de la un medic sau de la părinții tăi, regula de aur pentru a te simți bine odihnit a fost în general aceeași: asigură-te că dormi suficient.
Și cu siguranță, cu toții am avut acele nopți în care am stat prea târziu și am observat efectele a doua zi. Dar ce se întâmplă dacă dormiți cantitatea potrivită de ore de somn, dar încă vă simțiți obosit?
In realitate, calitatea somnului pe care îl primim este la fel de importantă ca și cantitatea
Marri Horvat, medic specialist în tulburări de somn, explică de ce s-ar putea să nu obțineți un somn de înaltă calitate.
Motive pentru care te trezești obosit
Dr. Horvat spune că adesea, atunci când încă te trezești obosit, chiar și după ce ai dormit suficient, poate fi din cauza unuia dintre aceste motive:
Tulburari de somn
Dacă te simți ca în ceață și obosit în timpul zilei, ar putea fi un semn al unei tulburări de somn subiacente. De exemplu, apneea în somn – o tulburare care determina oprirea temporara a respirației în timp ce dormi – este cunoscută pentru că îi face pe oameni să se simtă în mod regulat epuizați.
O altă tulburare de somn, sindromul picioarelor neliniştite, duce la oboseala şi poate chiar provoca insomnie.
Alte tulburări de somn care pot provoca oboseală în timpul zilei includ:
- Insomnie.
- Narcolepsie.
- Hipersomnie.
Probleme cu tiroida
În unele cazuri, oboseala în timpul zilei ar putea fi un semn al unei probleme cu tiroida. Mai exact, oboseala din timpul zilei este un simptom comun al unei tiroide subactive. Acesta este momentul în care organul tiroidian nu produce suficient hormonul tiroidian, care, la rândul său, încetinește metabolismul și poate duce la oboseală constantă.
Mediul inconjurator
Mediul in care traiesti ar putea să-ți saboteze somnul fără să-ți dai seama. Dacă vă treziți în mod constant din cauza unei alarme de mașină care se aude afară sau va miscati des in pat in timpul noptii deoarece este prea cald sau prea rece in pat, acest lucru vă poate afecta calitatea generală a somnului.
„Trebuie să avem un mediu adecvat pentru a ne asigura că putem dormi suficient și că nu ne trezim din cauza factorilor de mediu”, spune dr. Horvat. „Toată lumea este puțin diferită, dar într-adevăr totul se reduce la confort.”
Dieta si alcoolul
A mânca o masă copioasă înainte de culcare vă poate afecta somnul, dar alcoolul este, de asemenea, foarte perturbator pentru somn. De fapt, dr. Horvat subliniază că un consum de alcool cu patru ore inainte de culcare poate duce la o calitate slabă a somnului pe tot parcursul nopții.
„În timp ce de la alcool poti simti ca adormi mai usor, de fapt acesta duce la fragmentarea somnului și îți schimbă etapele de somn”, explică ea. „Acest lucru duce la o calitate slabă a somnului în general și, de obicei, oamenii nu se simt bine odihniți dimineața.”
Probleme ale sănătatii mintale
Dacă ați exclus tulburările de somn sau orice alte probleme legate de somn, poate doriți să discutați cu un specialist pentru a vedea dacă există o legătură cu stresul sau cu o boală mintală subiacentă.
Probleme precum anxietatea sau depresia pot juca un rol în a te face să te simți obosit în timpul zilei, chiar și atunci când dormi suficiente ore. În plus, tulburările de dispoziție precum tulburarea bipolară sau tulburarea disforică premenstruală pot provoca senzații de oboseala în timpul zilei.
„De fapt, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii se trezesc dimineața devreme și nu se pot întoarce la culcare se datorează problemelor de dispoziție precum depresia”, notează dr. Horvat.
Anemie
Starile constante de epuizare pot fi, de asemenea, un semn de anemie în unele cazuri. Chiar dacă dormi opt ore întregi, a avea o deficiență de fier poate duce la senzația de energie scăzută, dacă este lăsată netratată.
Alte simptome comune includ:
- Dificultăți de respirație.
- Dureri în piept.
- Piele palida.
- Ameţeală.
- Sunete în ureche.
Dacă nu sunteți sigur dacă aveți anemie, discutați cu un medic despre orice alte simptome însoțitoare pe care le puteți avea.
De cât somn avem de fapt nevoie?
Somnul vă afectează sănătatea în moduri profunde – de la crearea unor probleme de memorie până la afectarea sistemului imunitar. Prin urmare, este esențial să vă asigurați că beneficiați de cantitatea și calitatea potrivită a somnului.
„De obicei, recomandăm șapte până la nouă ore de somn pe noapte. Cu toate acestea, toată lumea este puțin diferită. Depinde cu adevărat de cât de mult somn ai nevoie pentru a te simți bine odihnit”, spune dr. Horvat.
Numărul de ore de somn variază, de asemenea, în funcție de vârsta ta. Dacă aveți peste 13 ani, ar trebui să urmăriți sa aveti aproximativ opt ore de somn în fiecare noapte. Acest lucru oferă suficient timp pentru ca organismul tău să-și revină după o zi activa și să se simtă împrospătat pentru următoarea. Unii dintre noi s-ar putea simți bine odihniți cu mai puțin. Unii dintre noi vor avea nevoie de mai mult.
Și da, cu toții avem toate nopțile noastre pierdute (fie pentru că petreceți cu prietenii sau pentru că va ajutati miicuțul să doarmă). Dar este important ca acest lucru să nu devină norma ta zilnică. Și chiar dacă esti sigur că ești bine cu mai puțin de șapte ore de somn pe noapte, corpul tău s-ar putea să-ți trimită un mesaj diferit.
„Este, de asemenea, important să distingem între cât de mult somn aveți nevoie pentru a funcționa și cât de mult aveți nevoie pentru a vă simți bine odihnit”, clarifică dr. Horvat. „Adesea, aud oameni spunând: „Am nevoie doar de șase ore pe noapte pentru a funcționa”, dar aceleași persoane recunosc că nu se simt bine doar cu acea cantitate de somn, ceea ce indică că au nevoie de mai mult somn.”
Este posibil să dormi prea mult?
Dar dacă dormi mai mult de opt ore pe noapte? În unele cazuri, acest lucru poate fi necesar dacă treceți peste o boală sau recuperați unele nopti pierdute. Dar există semne de urmărit care pot indica o tulburare de somn sau o problemă mai mare.
„Dacă cineva doarme 10 sau mai multe ore pe zi și se simte bine odihnit, fără a avea nevoie de un pui de somn, etc., ar putea doar ii placa sa doarma mai mult”, spune dr. Horvat. „Cu toate acestea, dacă nu se simt împrospătați dimineața, se simt adormiți în timpul zilei sau chiar uneori se simt mai rău după un pui de somn, acest lucru ar putea indica o problemă de somn.”
De obicei, cel mai bine este să discutați cu un specialist în somn dacă dormiți peste 10 ore pe zi și tot vă simțiți obosit .
Cum să vă îmbunătățiți calitatea somnului
Pe lângă faptul că vă asigurați că aveți șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte, există modalități de a vă îmbunătăți calitatea somnului, inclusiv:
- Evitarea ecranelor înainte de culcare. Chiar dacă te culci la un moment bun în fiecare noapte, navigarea pe telefon este o modalitate sigură de a-ți afecta calitatea somnului. Lumina de la smartphone-urile, tabletele și computerele noastre poate interfera cu tiparele noastre de somn. În mod ideal, faceți din dormitor o „zonă fără telefon”. Sau cel puțin, încercați să vă limitați expunerea la aceste dispozitive cu cel puțin o oră înainte de culcare.
- Ajustarea dietei. Servirea unei mese copioase sau consumul excesiv de lichide aproape de ora de culcare poate provoca disconfort și crește probabilitatea de perturbări în timpul somnului. Cel mai bine este să luați cina cu câteva ore înainte de culcare și să limitați consumul de lichide seara pentru a preveni călătoriile frecvente la baie.
- Crearea unui mediu favorabil somnului. Faceți din dormitorul dumneavoastra un spațiu confortabil și liniștitor. „Pentru majoritatea oamenilor, o cameră rece, întunecată și liniștită este optimă”, spune dr. Horvat. Puteți încerca, de asemenea, să utilizați dopuri de urechi, măști pentru ochi sau zgomot alb sau roz pentru a ajuta la înăbușirea oricăror altor sunete.
- Faceti exercitii fizice regulat. Practicarea unei activități fizice regulate în timpul zilei poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Incercați să evitați exercițiile viguroase aproape de ora de culcare, deoarece vă poate stimula corpul și vă poate îngreuna adormirea.
- Limitarea consumului de cofeină și alcool. Evitați consumul de cofeină (care se găsește în cafea, ceai, ciocolată și unele sucuri) sau alcool aproape de ora culcare. Ambele vă pot perturba tiparele de somn și pot reduce calitatea somnului.
- Puteti avea un pui de somn atunci când este posibil, sub o oră, pentru a nu vă perturba programul de somn.
Când să consulti un specialist
Dr. Horvat recomandă să consultați un specialist în tulburări de somn dacă încă simțiți simptome extreme de oboseală în timpul zilei, chiar și după ce ați dormit șapte până la nouă ore în fiecare noapte. Dacă simțiți că anumite schimbări ale stilului de viață nu reduc oboseala, un specialist vă poate ajuta să fiți verificat pentru o tulburare de somn.
Somnul este un ingredient cheie pentru un stil de viață sănătos, așa că dacă corpul tău îți spune că ceva nu este în regulă, este important să-ți asculți corpul – și să vorbești cu un furnizor de asistență medicală.