Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

Cele mai frecvente probleme de sanatate in randul barbatilor

Cele mai frecvente probleme de sanatate in randul barbatilor

Este important să va urmăriți starea de sanatate și să vă protejați împotriva unor afecțiuni precum bolile de inimă și cancerul

Nimeni nu trăiește pentru totdeauna, acesta este un fapt cunoscut de toata lumea. Corpul uman poate fi o parte uimitoare de inginerie, dar toate acele părți care va sprijina miscarea pe această planetă se uzează în cele din urmă.

Dar veți observa că nu există o dată de expirare stabilită pentru fiecare dintre noi. Cât timp continuăsa functioneze corpul tău, depinde în mare măsură de..noi. Acordarea atenției sănătății și îngrijirea corpului vă poate ajuta să evitați sau să minimizați problemele care vă pot scurta durata de viață.

Din păcate, aceste sarcini sunt adesea ignorate de bărbați. Un sondaj din 2023 realizat de Cleveland Clinic a constatat că bărbații lipsesc adesea atunci când vine vorba de programarea controalelor de sănătate, de a urma o dietă sănătoasă și de a discuta cu profesioniștii medicali despre stres.

Această indiferență poate juca un rol în aceste 10 probleme de sănătate care afectează adesea bărbații, spune specialistul în îngrijire primară Daniel Sullivan. 

Boala cardiovasculara

Aproximativ jumătate dintre adulții din Statele Unite au o formă de boală cardiovasculară. Acesta este termenul umbrelă pentru un grup de afecțiuni care pun viața în pericol care vă afectează inima și vasele de sânge.
Bolile cardiovasculare măresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, două cauze principale de deces în rândul bărbaților.
Deci, cum vă puteți proteja împotriva bolilor cardiovasculare? Începe cu alegerea stilului de viață. „Riscul tău scade dacă urmezi o dietă care include mai multe surse de origine vegetala și mai puțin animala,  faci sport în mod regulat și nu fumezi”, adaugă el.

De asemenea, este esențial să te ingrijesti de starea de sănătate. Examinările regulate de sănătate care descopera factori „ascunși” cum ar fi nivelul colesterolului, nivelul zahărului din sânge și tensiunea arterială pot oferi semne de boli cardiovasculare.

Diabet

Când vine vorba de boli, diabetul poate trece adesea neobservat.. Mulți oameni nici măcar nu știu că au glicemie crescută până când testele confirmă acest lucru. 

Mai mult de jumătate de MILIARD de oameni din întreaga lume au diabet – iar numărul continuă să crească. În Statele Unite, aproximativ 1 din 9 persoane au această afecțiune.

„A devenit o epidemie”, notează dr. Sullivan.
Lăsat netratat, nivelul ridicat de zahăr din sânge care apare odata cu diabetul poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și leziuni ale rinichilor (nefropatie), nervilor (neuropatie) și ochilor (retinopatie), printre alte probleme.

Modificările stilului de viață și medicamentele vă pot ajuta să gestionați diabetul sau să vă scadă riscul de progresie a bolii.

Cancer de piele

Există o diferență semnificativă în utilizarea protecției solare între bărbați și femei. În fiecare grupă de vârstă, bărbații sunt mai puțin probabil decât femeile să aplice produse care protejează pielea de razele dăunătoare ale soarelui.
Nu întâmplător, bărbații au rate mai mari de cancer de piele și, de obicei, au rezultate mai proaste după un diagnostic.

Modificările pielii (cum ar fi o aluniță nouă sau mai mare) pot semnala cancer de piele, așa că discutați cu un medic dermatolog dacă observați ceva diferit. De asemenea, se recomandă un examen al pielii pe întregul corp efectuat de medicul dermatolog pentru a căuta pete suspecte.
Dacă cancerul de piele este depistat și îndepărtat devreme, șansele de recuperare completă sunt extrem de mari.

Cancer de prostată

Prostata poate fi o glandă mică în sistemul reproducător masculin, dar poate fi o mare îngrijorare.
În medie, 1 din 8 bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată – o boală cu dezvolgtare lentă care apare de obicei mai târziu în viață, spune dr. Sullivan. Se recomandă ca screening-urile pentru cancerul de prostată (cum ar fi un test antigen specific de prostată sau PSA) să înceapă până la vârsta de 55 de ani.

Detectarea precoce a cancerului de prostată îmbunătățește șansele unui rezultat pozitiv. De asemenea, trebuie remarcat faptul că oricine are o prostată, inclusiv femeile transgender și persoanele non-binare desemnate masculin la naștere (AMAB), poate face cancer de prostată.

Cancer testicular

Există un alt tip de cancer care afectează bărbații – și acesta este mai frecvent în rândul populației mai tinere.
Cancerul testicular este cel mai frecvent tip de cancer la bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani, spune dr. Sullivan. Veștile bune? Este foarte tratabil când este detectat devreme. Cel mai frecvent semn al cancerului testicular este un nodul nedureros la nivelul testiculului.

Este recomandat să acordati două minute o dată pe lună pentru a face o autoexaminare a testiculelor pentru a verifica dacă există ceva neobișnuit.

Cancer de colon

Există vești bune și vești proaste când vine vorba de cancerul de colon.
Vestile bune? În general, mai puține persoane sunt diagnosticate cu boala, o tendință descendentă care continuă din anii 1980.
Vestile rele? Cancerul de colon a crescut constant la persoanele cu vârsta sub 50 de ani.

Orientările actuale recomandă screening-urile pentru cancerul de colon începând cu vârsta de 45 de ani, notează dr. Sullivan. Dacă aveți factori de risc crescuti (cum ar fi antecedentele familiale ale bolii), testarea mai devreme este încurajată.
Colonoscopia este considerată „standardul de aur” când vine vorba de prevenire, deoarece este o modalitate prin care polipii care cauzează cancer pot fi găsiți și îndepărtați. (De asemenea, testele scaunelor pot fi utilizate, dar nu sunt la fel de precise sau eficiente ca o colonoscopie.)

Probleme legate de alcool

Bărbații consumă alcool mai des și în cantități mult mai mari decât femeile – și acesta este un adevăr care vine cu riscuri crescute pentru sănătate.

Consumul de bere, băutură și vin poate crește șansele de dezvoltare pentru:

  • Cancer de colon.
  • Cancer esofagian.
  • Cancer de ficat.
  • Cancerul bucal.
  • Cancer de prostată.
  • Cancer la gât.

Consumul de alcool poate contribui, de asemenea, la probleme de sănătate mintală (cum ar fi depresia) și poate provoca scăderea sănătății sexuale și reproductive (cum ar fi disfuncția erectilă și infertilitatea).
„Realitatea este că alcoolul este o toxină”, afirmă dr. Sullivan. „Nici o cantitate nu este cu adevărat sigură de consumat, dar cu cât bei mai mult alcool, cu atât este mai probabil să ai o boală legată de acesta. Este ceva de care să fii atent.”

Boli respiratorii

Dacă sunteti fumator sau daca ati fumat in trecut,  trebuie sa stiti ca aveti un rist crescut de a dezvolta cancer pulmonar și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), care include afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi emfizemul și bronșita cronică.
Detectarea precoce a bolilor respiratorii și tratamentele aferente pot ajuta la minimizarea efectelor pe termen lung. Iar dacă fumezi, renuntarea la acest obicei este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta.

Viruși

Infecțiile virale vin în toate formele și dimensiunile – și pot ajunge la tine în numeroase moduri. Virușii pot duce la ceva atât de simplu precum răceala comună sau pot fi la rădăcina unei pandemii globale. (COVID-19 în cazul în care ați uitat).
Vaccinurile vă pot ajuta să vă protejați de cei mai gravi viruși care cauzează:

  • Gripa.
  • COVID 19.
  • Virusul sincițial respirator (VSR), mai ales dacă aveți 60 de ani sau mai mult.
  • Zona Zoster.

Dr. Sullivan sugerează, de asemenea, analize de sânge regulate pentru a verifica HIV (virusul imunodeficienței umane) și hepatita C, care pot fi luate prin contact sexual sau involuntar. El adaugă că există tratamente „uimitor de eficiente” odată ce sunt detectate.

Diverse leziuni

Cauza nr. 3 de deces pentru toți bărbații din Statele Unite? Rănile neintenționate.
Așadar, folosiți centura de siguranță, purtați o cască de bicicletă și gândiți-vă să vă mai luați câteva măsuri de precauție în timp ce treceți prin viață, sugerează dr. Sullivan.

 

© Medisana 2022