Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

Ce sunt trigliceridele

Ce sunt testele pentru trigliceride

Stim cu totii ca se recomanda evitarea grasimilor in alimentatia noastra, dar daca alegi grasimile corecte, acestea sunt foarte importante pentru sanatatea ta. Acizii grasi sunt elemente de constructie a membranelor celulare, ajuta la reglarea proceselor inflamatorii din organism, sunt surse importante de energie, sunt esentiali pentru functiile metabolice si sunt depozitati sub forma de grasime de catre organism.

Ce este un test de trigliceride?
De ce este indicat sa utilizez un test de trigliceride?
Ce se intampla in timpul unui test de trigliceride?
Care este nivelul normal al trigliceridelor
Cum se citeste un test de trigliceride?
Cat de importante sunt testele de trigliceride?

Este important sa ne informam corect despre diferenta dintre grasimile nocive (saturate sau trans/hidrogrenate, care ingrasa, cresc nivelul colesterolului „rau” si riscul de boli cardiovasculare si de inima) si grasimile benefice (nesaturate, care scad nivelul colesterolului „rau” si al trigliceridelor si reduc riscul de boli de inima, cum sunt acizii grasi Omega-3, Omega-6 si Omega-9).
Daca in urma procesului de digestie, organismul se confrunta cu un surplus de calorii (provenite in special din carbohidrati si din grasimi saturate), acestea se depoziteaza in adipocite (celulele grase ale corpului) sub forma de trigliceride. Ulterior, intre mese, trigliceridele sunt folosite pentru a asigura nivelul energetic al organismului.
Daca in dieta ta nu exista suficiente grasimi, organismul va transforma carbohidratii in trigliceride pentru stocare pe termen lung la nivelul musculaturii si al arterelor de la nivelul inimii (coronare).

Ce este un test de trigliceride?

Un test de trigliceride masoara cantitatea de trigliceride din sange. Daca mananci mai multe calorii decat ai nevoie, caloriile suplimentare sunt transformate in trigliceride.

Aceste trigliceride sunt stocate in celulele adipoase pentru utilizare ulterioara. Cand corpul tau are nevoie de energie, trigliceridele sunt eliberate in sange pentru a oferi combustibil pentru ca muschii tai sa functioneze. Daca aportul de calorii este mai mare decat caloriile arse de corp in timpul a diferite actiuni, in special cel de calorii din carbohidrati si grasimi, este posibil sa ai niveluri ridicate de trigliceride in sange. Trigliceridele crescute te pot expune unui risc mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Un test de trigliceride te ajuta sa masori rapid si usor nivelul acestora in sange. Testele de trigliceride sunt asemanatoare cu testele pentru glicemie, si se utilizeaza in mod similar, depunand proba de sange capilar pe suprafata bandeletei de testare. Pentru masurare, bandeleta ce contine proba se introduce in multimetrul sau aparatul compatibil cu bandeletele. Acesta va afisa intr-un timp foarte scurt valoare masurata.

De ce este indicat sa utilizez un test de trigliceride?

Adultii sanatosi ar trebui sa efectueze un profil lipidic, care include un test de trigliceride, la fiecare patru pana la sase ani. Poate fi necesar sa te testezi mai des daca prezinti anumiti factori de risc pentru boli de inima. Acestea includ:

 • Istoric familial de boli cardiace
 • Fumat
 • Esti supraponderal
 • Obiceiuri alimentare nesanatoase
 • Lipsa de exercitiu
 • Diabet
 • Tensiune arteriala crescuta
 • Varsta. Barbatii de 45 de ani sau mai mult si femeile de 50 de ani sau mai mult prezinta un risc mai mare de boli de inima

Ce se intampla in timpul unui test de trigliceride?

Fiecare kit de bandelete pentru teste de trigliceride vine cu instructiuni specifice pentru efectuarea corecta a testului. Este foarte important sa citesti cu atentie instructiunile testelor, dar si a multimetrului sau a aparatului folosit, pentru a te asigura ca procedura este efectuata corect.

Singura parte care este posibil sa iti provoace disconfort este recoltarea probei de sange, dar aparatele moderne au nevoie de o cantitate extrem de mica de proba pentru un rezultat rapid si precis.

Iti recomandam sa respecti cu strictete procedura descrisa de producator, indiferent de tipul bandeletelor pentru teste de trigliceride pe care intentionezi sa le utilizezi.

Care este nivelul normal al trigliceridelor

Nivelul normal a trigliceridelor este unul mai mic de sub 150 mg/decilitru. Daca testele de sange arata ca ai intre 150 si 199 mg/dl, atunci te confrunti cu un nivel usor crescut; intre 200 si 499 mg/dl – nivel crescut iar peste 500 mg/dl – nivel foarte mare.

Cum se citeste un test de trigliceride?

Trigliceridele sunt de obicei masurate in miligrame (mg) de trigliceride per decilitru (dL) de sange. Pentru adulti, rezultatele sunt de obicei clasificate astfel:

 • Intervalul normal al trigliceridelor: mai putin de 150 mg/dL
 • Interval limita de trigliceride ridicat: 150 pana la 199 mg/dL
 • Interval ridicat de trigliceride: 200 pana la 499 mg/dL
 • Interval de trigliceride foarte ridicat: 500 mg/dL si peste

Nivelurile de trigliceride mai mari decat cele normale te pot expune riscului de boli de inima. Pentru a reduce nivelurile si a reduce riscul, medicul iti poate recomanda modificari ale stilului de viata si/sau iti poate prescrie medicamente.

Daca rezultatele testului de trigliceride au fost la limita valorilor normale, medicul iti poate recomanda sa:

 • Slabesti
 • Ai o dieta mai sanatoasa
 • Faci mai mult efort fizic
 • Reduci consumul de alcool
 • Iei un medicament pentru scaderea trigliceridelor

Cat de importante sunt testele de trigliceride?

Testele pentru trigliceride sunt o solutie rapida si sigura pentru monitorizarea nivelului acestui analit important pentru sanatatea ta, din confortul casei tale. Utilizarea testelor pentru trigliceride este importanta pentru a-ti urmari cu atentie starea de sanatate sau pentru verificarea efectului unui tratament medicamentos. Inainte de a lua orice decizie referitoare la modificarea tratamentului sau a medicatiei, este necesar sa te consulti cu medicul tau.

© Medisana 2022