Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

Cum să controlezi nivelul de zahăr din sânge în mod natural

Cum să controlezi nivelul de zahăr din sânge în mod natural?

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Odată diagnosticat cu această boală, este important să va monitorizati nivelul de zahăr din sânge și să îl mențineti într-un interval normal. În timp ce medicamentele și insulina pot fi eficiente în controlul diabetului, există și unele metode naturale care pot ajuta la menținerea unui nivel normal al zahărului din sânge. 

În acest articol, vom discuta câteva modalități simple și naturale de a controla nivelul de zahăr din sânge.

  1. Consumati alimente cu indice glicemic scăzut

Indicele glicemic (IG) este o măsură a modului în care un anumit aliment afectează nivelul de zahăr din sânge. Alimentele cu un IG scăzut (sub 55) nu determină o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, spre deosebire de alimentele cu un IG ridicat (mai mare de 70). Alimentele cu IG scăzut includ legume, fructe și unele tipuri de carne. Înlocuirea alimentelor cu IG ridicat cu cele cu IG scăzut poate ajuta la menținerea unui nivel normal al zahărului din sânge.

  1. Includeti in dieta alimente bogate in fibre 

Fibrele sunt carbohidrați care nu sunt digerați de organism. Consumul de alimente bogate în fibre poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control. Fibrele ajută la încetinirea absorbției de zahăr în sânge și la menținerea unei senzații de sațietate mai lungi. Alimentele bogate în fibre includ cereale integrale, legume și fructe.

  1. Faceti mișcare

Exercițiile fizice poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și prin creșterea utilizării glucozei de către celule. În plus, exercițiile fizice pot ajuta la reducerea greutății și la îmbunătățirea sănătății în general. Este recomandat să faceti cel puțin 30 de minute de exerciții moderate în fiecare zi.

  1. Beti mai multă apă

Consumul de apă poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control prin diluarea concentrației de glucoză din sânge. Este important să consumati cel puțin 8 pahare de apă pe zi.

  1. Consumati suplimente alimentare

Anumite suplimente alimentare, precum cromul, acidul alfa-lipoic și vitamina D pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Cromul este un mineral care ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acidul alfa-lipoic este un antioxidant care poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Vitamina D poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea inflamației.

  1. Reduceti stresul

Stresul poate afecta nivelul de zahăr din sânge prin eliberarea de hormoni de stres, care cresc nivelul de glucoză din sânge. Tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga și exercițiile de respirație pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea stării de sănătate în general.

  1. Monitorizati nivelul de zahăr din sânge

Este important să va monitorizati nivelul de zahăr din sânge regulat, mai ales dacă sunteti diabetic.Va puteti monitoriza nivelul de zahăr din sânge acasă, cu ajutorul unui glucometru. Acest lucru va poate ajuta să gestionezi mai bine nivelul de zahăr din sânge și să va ajustati tratamentul, dacă este necesar.

  1. Consultati un medic sau un dietetician

Înainte de a încerca orice metodă naturală de control a nivelului de zahăr din sânge, este important să consultati un medic sau un dietetician. Aceștia îți pot oferi sfaturi personalizate, în funcție de nevoile tale individuale și de starea ta de sănătate.

Controlul nivelului de zahăr din sânge este esențial pentru persoanele care suferă de diabet zaharat. În afară de medicamente și insulină, există și modalități naturale de a controla nivelul de zahăr din sânge. Acestea includ alimente cu IG scăzut, fibre, exerciții fizice, consumul de apă, suplimente alimentare, reducerea stresului și monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge. Este important să consultati un medic sau un dietetician înainte de a încerca orice metodă de control a nivelului de zahăr din sânge.

Intrebari frecvente

Ce este indicele glicemic?
Indicele glicemic reprezinta  masura în care un anumit aliment afectează nivelul de zahăr din sânge.

Ce alimente au indice glicemic scăzut?
Alimentele cu indice glicemic scăzut includ legume, fructe și unele tipuri de carne.

Care sunt avantajele consumului de fibre?
Consumul de fibre poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control prin încetinirea absorbției de zahăr în sânge și la menținerea unei senzații de sațietate mai lungi.

Care este importanța exercițiilor fizice în controlul diabetului zaharat?
Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și prin creșterea utilizării glucozei de către celule.

Cum va poate ajuta monitorizarea nivelului de zahăr din sânge?
Monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge poate ajuta la îmbunătățirea gestionării nivelului de zahăr din sânge și la ajustarea tratamentului, dacă este necesar.

Controlul nivelului de zahăr din sânge este esențial pentru persoanele care suferă de diabet zaharat. În afară de medicamente și insulină, există și modalități naturale de a controla nivelul de zahăr din sânge. Acestea includ alimente cu indice glicemic scăzut, fibre, exerciții fizice, consumul de apă, suplimente alimentare, reducerea stresului și monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge. Este important să consultati un medic sau un dietetician înainte de a încerca orice metodă de control a nivelului de zahăr din sânge. Prin adoptarea acestor metode naturale de control al zahărului din sânge, va puteti îmbunătăti sănătatea și prelungi durata și calitatea vieții.

© Medisana 2022