Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

Cât de Rapid Poți Reduce Tensiunea Arterială Ridicată

Cât de Rapid Poți Reduce Tensiunea Arterială Ridicată? Timpul Necesar Pentru Obținerea unor Nivele Sănătoase

Fiecare dintre noi este diferit. Asadar, durata necesara pentru scăderea tensiunii arteriale va depinde de cât de ridicate sunt nivelurile tale, de medicamentul pe care îl iei și de cât de atent urmezi planul de tratament prescris de medic.

Citiți mai multe despre cum să vă reduceți în siguranță tensiunea arterială în această prezentare generală.

Ce este hipertensiunea arterială?

Tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială) se dezvoltă atunci când inima dumneavoastră trebuie să pompeze sânge prin arterele îngustate sau blocate cu mai multă forță. Pe măsură ce sângele este pompat cu mai multă forță, presiunea pe pereții arterelor crește, ceea ce poate duce la probleme grave în întregul corp.

Tensiunea arterială sistolică – prima valoare într-o măsurătoare a tensiunii arteriale – este cantitatea de presiune pe care o exercită sângele asupra pereților arterei la fiecare bătaie a inimii.
Tensiunea arterială diastolică – cifra de jos – este cantitatea de presiune pe care sângele o exercită asupra arterelor tale între bătăi atunci când inima este în repaus.
În timp ce mulți mușchi reactioneaza mai eficient atunci când au lucrat mai mult, inima nu este cu adevărat unul dintre aceștia. Suprasolicitarea inimii poate duce la hipertrofie, o creștere excesivă a mușchilor și poate duce la insuficiență cardiacă.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?

Valorile ideale ale tensiunii arteriale sunt diferite de la o persoană la alta. Verificati-va periodic tensiunea arterială si urmariti daca vă încadrați în limitele normale sau dacă tensiunea arterială este crescută.

Valorile includ:
Tensiune arterială normală: 120/80 milimetri de mercur (mmHg) sau mai puțin
Risc/Prehipertensiune arterială: 120–139/80–89 mmHg
Tensiune arteriala crescuta/hipertensiune arterială: 140/90 mmHg și peste

Tensiunea arterială reprezinta o măsură a puterii pe care sângele oexercita pe pereții arterelor tale. Prea multă forță crește tensiunea arterială, provocând hipertensiune arterială. Acest lucru vă poate face inima să lucreze mai mult, slăbind-o în timp.

In cat timp poate scădea tensiunea arterială?

Dacă aveți simptome severe de hipertensiune arterială, medicul dumneavoastră vă va recomanda internarea in spital, unde puteți primi medicamente care vă pot scădea tensiunea arterială aproape imediat, dar acest lucru nu este chiar o strategie bună pe termen lung.

Majoritatea medicamentelor care vi se vor administra pentru a trata tensiunea arterială vor funcționa treptat în timp. Unele modifică nivelurile diferitelor minerale esențiale sau electroliți, cum ar fi sodiul sau potasiul din corp. Alte medicamente, cum ar fi beta-blocantele, vă pot scădea ritmul cardiac și pot reduce volumul de muncă suportat de inimă. În timp, acest lucru poate duce și la o scădere a tensiunii arteriale. Inhibitorii ACE sunt o altă clasă de medicamente pentru tensiunea arterială și aceștia funcționează prin relaxarea arterelor îngustate, astfel încât sângele să curgă mai ușor prin ele.

Există factori de risc cauzati de stilul de viață care vă pot crește tensiunea arterială, inclusiv obezitatea, o dietă bogată în sare și fumatul. Modificarea factorilor de risc care contribuie la creșterea tensiunii arteriale este o altă strategie care este de obicei utilizată alături de medicamente pentru a scădea tensiunea arterială și a preveni apariția bolilor cardiovasculare.

Medicamentele vă pot scădea rapid tensiunea arterială, dar este nevoie de timp – săptămâni sau chiar luni – pentru a reduce tensiunea arterială, eform cumulat si cu modificările stilului de viață.

Reduceți nivelul crescut al tensiunii arteriale fără medicamente

În timp ce mulți oameni folosesc medicamente pentru a scădea tensiunea arterială, de obicei sunt recomandate și modificări ale stilului de viață. O dietă sănătoasă, menținerea greutății și exercițiile fizice regulate sunt modalități bune de a preveni hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, dar pot ajuta și la tratarea acestor probleme. Deși schimbările în stilul de viață singure nu pot vindeca hipertensiunea arterială, ele pot îmbunătăți efectul medicamentelor și vă pot ajuta să evitați complicații suplimentare.

Schimbările stilului de viață pot ajuta la prevenirea dezvoltării hipertensiunii arteriale, dar odată ce sunteți diagnosticat cu hipertensiune arterială, este posibil ca tratamentul dumneavoastră să implice o combinație intre modificări ale stilului de viață si tratament cu medicamente.

Cura de slabire
Modificările dietetice pot avea un impact mare asupra tensiunii arteriale. Există mai multe tipuri de diete care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv dietele sărace în carbohidrați sau mediteraneene. Unul dintre cei mai eficienți pași pe care îi puteți lua pentru a vă reduce tensiunea arterială este să începeți o dietă săracă în sodiu, sănătoasă pentru inima.

Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale, cunoscută și sub numele de dieta DASH, este recomandată de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui. Această dietă este flexibilă pentru a permite libertatea în alegerea alimentelor, atâta timp cât respectați anumite principii, care sunt:

Consumati multe legume, fructe și cereale integrale.
Includeți în dieta dumneavoastră produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne de pasăre, fasole, nuci și uleiuri vegetale.
Limitați alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea grasă, produsele lactate cu grăsimi și uleiurile tropicale, cum ar fi uleiurile de nucă de cocos și de palmier.
Evitați sau limitați băuturile și dulciurile îndulcite cu zahăr.

Dieta DASH, asociată cu un aport redus de sodiu, poate reduce valorile tensiunii arteriale sistolice cu până la 10 mmHg într-o lună, potrivit unui studiu.

Exerciții fizice

Nu trebuie să fiti in formă fizica perfecta pentru a scădea tensiunea arterială cu aceasta metoda. De fapt, chiar și doar creșterea ritmului cardiac cu exerciții fizice moderate de câteva ori pe săptămână va poate ajuta.
Un studiu a constatat că adulții în vârstă care anterior erau sedentari și-au redus tensiunea arterială cu aproape 5% prin exerciții aerobe. Cât de repede obțineți aceste rezultate va depinde foarte mult de ce tip de exercițiu faceți și cât de des îl faceți. Doar 150 de minute pe săptămână – sau aproximativ 20 de minute în fiecare zi – de activitate aerobă vă poate scădea tensiunea arterială cu 5-8 mmHg.

Limitarea consumului de alcool

Se știe că alcoolul provoacă creșterea tensiunii arteriale și s-ar putea să fii surprins care este limita recomandată pentru consumul zilnic de alcool. Recomandările se bazează, în general, pe dimensiunea corpului, dar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei.
Persoanele care au deja hipertensiune arterială și beau mai mult decât ceea ce este recomandat zilnic pot vedea o scăde a tensiunii arteriale cu mai multe puncte doar reducând consumul la nivelurile recomandate.

Renunțarea la fumat

Fumatul este asociat cu multe efecte negative asupra sănătății, iar formarea aterosclerozei – o îngustare a arterelor – este un risc extrem de ridicat.
Ateroscleroza contribuie major la hipertensiunea arterială, iar renunțarea la fumat este doar una dintre modalitățile prin care puteți ajuta la prevenirea acestei afecțiuni și la scăderea tensiunii arteriale.

Reducerea cantitatii de sodiu

Sodiul crește tensiunea arterială determinând organismul să producă mai mult lichid pentru a reduce nivelul de sare. Reducerea aportului de sodiu cu doar 25% a fost legată de o reducere cu 2 până la 3 puncte a valorilor tensiunii arteriale. Reducerea cantitatii de sodiu poate ajuta chiar la reducerea tensiunii arteriale în doar o săptămână. Experții spun că persoanele cu hipertensiune arterială care își mențin cantitatea de sodiu sub 1.500 de miligrame pe zi își pot reduce tensiunea arterială cu 5-6 mmHg.

Creșterea cantitatii de potasiu

inckuderea suplimentelor de potasiu sau creșterea cantității de potasiu în dieta dumneavoastra este o modalitate de a combate tensiunea arterială ridicată.

Suplimentele de potasiu ar putea fi considerate un medicament, dar puteți lua și mai mult potasiu din alimente precum bananele, spanacul și broccoli. Dieta DASH este cunoscută pentru creșterea aportului general de potasiu.

Experții recomandă să urmăriți un aport de 3.000-3.500 de miligrame de potasiu în fiecare zi, dar aveți grijă să luați acest lucru cu suplimente. Alte afecțiuni, cum ar fi boala de rinichi, pot să nu răspundă bine la prea mult potasiu. Discutați cu medicul dumneavoastră despre luarea de suplimente sau creșterea aportului de potasiu. Dacă aveți deja tensiune arterială mare, creșterea potasiului ar putea scădea tensiunea arterială cu 4–5 mmHg în câteva săptămâni.

Reduceti stresul

Un somn odihnitor cu ore suficiente și gestionarea stresului pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale. Experții abia încep să înțeleagă cât de importante sunt somnul și reducerea stresului atunci când vine vorba de prevenirea hipertensiunii arteriale și prevenirea bolilor de inimă.
Privarea de somn a provocat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice la participanții la un studiu, ceea ce a determinat cercetătorii să sublinieze importanța concentrării asupra somnului și a gestionării stresului atunci când se creează planuri de tratament pentru pacienții cu hipertensiune arterială.

Pierderea în greutate

Excesul de greutate este un factor de risc pentru fiecare problemă cardiovasculară, inclusiv hipertensiunea arterială. Pierderea în greutate este adesea unul dintre primele lucruri pe care medicul dumneavoastră le va recomanda atunci când vine vorba de reducerea tensiunii arteriale, deoarece funcționează. Experții sugerează că vă puteți scădea tensiunea arterială cu 1 mmHg pentru fiecare 2,2 kilograme de pierdere în greutate.

Eforturile de scădere în greutate la persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să se concentreze pe reducerea numărului de calorii pe care le consumați, sporind, de asemenea, exercițiile fizice. Aceste modificări necesită timp, dar pierderea în greutate are o relație doză-răspuns cu tensiunea arterială. Aceasta înseamnă că kilogramele pierdute au un efect aproape direct și imediat asupra valorilor tensiunii arteriale.

Schimbările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice au efect in timp si poate dura mai mult pentru a funcționa decât medicamentele atunci când vine vorba de scăderea tensiunii arteriale.

Consultați în mod regulat medicul pentru analize de sănătate, ca parte a unui program bun de îngrijire preventivă. Dacă faceți acest lucru, medicul poate observa din timp tendințele care se dezvoltă odată cu tensiunea arterială și alți factori de sănătate și vă poate oferi sfaturi despre cum să evitați problemele grave.
Crearea unui plan impreuna cu medicul dumneavoastră este cea mai bună modalitate de a preveni și de a trata hipertensiunea arterială.

Modalități de a vă gestiona tensiunea arterială

Dacă tensiunea arterială crește treptat, dar nu este încă clasificată drept hipertensiune arterială, schimbarea stilului de viață poate ajuta la prevenirea acestei afecțiuni și la protejarea sănătății inimii.

Dacă aveți deja hipertensiune arterială, ar trebui să consultați un medic, care va poate prescrie un tratament cu medicamente pentru a reduce tensiunea arterială imediat, apoi va crea un plan care să vă ajute să obțineți îmbunătățiri pe termen lung. Planurile de tratament pentru hipertensiune arterială se concentrează de obicei pe îmbunătățirea sănătății generale.
Aceste planuri ar trebui să includă eforturi precum:

  • Pierdere în greutate
  • Schimbări de dietă
  • Exerciții fizice
  • Reducerea stresului
  • Renunțarea la fumat
  • Reducerea consumului de alcool

    Aceste modificări nu vă vor scădea tensiunea arterială imediat așa cum o vor face medicamentele, dar, în timp, medicul dumneavoastră poate fi capabil să reducă sau chiar să oprească tratamentul cu medicamente dacă puteți reduce cu succes tensiunea arterială prin modificări ale stilului de viață.

Atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și modificările stilului de viață pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dar ambele pot dura săptămâni sau luni pentru a-și face pe deplin efectul. Nu există o soluție rapidă pentru hipertensiunea arterială
mai ales dacă aveți alte probleme cardiovasculare.
Menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă sănătoasă și exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea dezvoltării hipertensiunii arteriale. Aceste strategii servesc și ca tratament pentru această afecțiune.

Dacă ați dezvoltat deja hipertensiune arterială, nu există o soluție rapidă. Va fi nevoie de o combinație de medicamente, modificări ale stilului de viață și răbdare pentru a vedea schimbări. În cele mai multe cazuri, veți avea nevoie de o abordare pe mai multe direcții pentru a vă gestiona tensiunea arterială.

Intrebari frecvente

Potasiul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale?

Da, creșterea cantității de potasiu pe care o consumi în dieta ta poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de potasiu.

Cât timp va dura scăderea tensiunii arteriale cu modificări ale stilului de viață?

Unele schimbări pot avea loc în câteva zile, în timp ce altele, cum ar fi pierderea în greutate, pot dura săptămâni sau luni.

Cât timp va dura până când medicamentele pentru tensiune arterială vor modifica nivelul tensiunii arteriale?

Multe medicamente au un efect aproape imediat asupra tensiunii arteriale. Acestea vă vor fi de obicei prescrise pe măsură ce începeți să faceți modificări ale stilului de viață care pot avea un impact mai bun pe termen lung asupra tensiunii arteriale și a sănătății generale.

© Medisana 2022