Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

Opțiuni pentru tratarea rezistenței la insulină

Opțiuni pentru tratarea rezistenței la insulină

Rezistența la insulină afectează până la 70% dintre femeile diagnosticate cu Sindromul Ovarelor Polichistice (SOPC) și se crede că este un factor principal care contribuie la complicațiile metabolice, cum ar fi hipertensiunea arterială, creșterea în greutate abdominală și diabetul de tip 2. Cele mai bune trei moduri de a îmbunătăți rezistența la insulină sunt prin: dietă, exerciții fizice și medicamente și/sau suplimente nutritive.

Schimbări ale dietei

În timp ce pierderea în greutate poate duce la reducerea rezistenței la insulină, îmbunătățirea modului în care mănânci poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de insulină. Cheia este să alegeți alimente care nu vă cresc și mai mult nivelul de insulina. Schimbarea dietei pentru a include o mulțime de fructe, legume și proteine slabe cu indice glicemic scăzut poate fi benefică.

Concentrați-vă pe alimentele antiinflamatoare despre care s-a demonstrat că îmbunătățesc rezistența la insulină.

Mărimea porțiilor contează: pentru a gestiona cel mai bine nivelul de insulină, păstrați alimentele cu carbohidrați la doar una sau două porții la mese sau un sfert din farfurie. Alimentele cu carbohidrați includ cereale, fructe, legume, fasole, leguminoase și lapte și iaurt. Consumati aceste alimente pe tot parcursul zilei.

Activitate fizica

Dieta nu este suficientă pentru a gestiona corect SOPC. Deoarece au niveluri mai ridicate de testosteron, femeile cu SOCP tind să acumuleze mai ușor masa musculara decât cele fără această afecțiune. Mai multă masă musculară crește rata metabolică, astfel încât ardeți mai eficient caloriile și vă ajută să utilizați mai bine glucoza, rezultând mai puțină insulină care trebuie secretată. Încercați să aveti cel puțin două zile de antrenament cu greutăți în fiecare săptămână pentru a construi și a menține masa musculară

Adăugati mai multă activitate fizica zilnic  prin urcatul scarilor in loc de lift, parcarea mașinii mai departe de casa sau plimbări scurte la prânz sau pauze, toate acestea facand o diferență în sănătatea dumneavoastră și ajutandu-va să produceți mai puțină insulină. Unii oameni consideră că folosirea trackerelor de fitness este utilă pentru a-și crește numarul de pași în fiecare zi și chiar pentru a organiza competiții cu colegii de muncă sau prietenii.

Medicamente pentru scăderea insulinei

Dacă modificările dietei nu sunt suficiente și rezistența la insulină a fost confirmată prin teste, poate doriți să discutați cu medicul despre adăugarea unui medicament pentru modificarea insulinei. Multe femei au obținut un mare succes în pierderea în greutate combinând medicamentele cu modificări ale stilului de viață. 

Metformin este de obicei prima alegere a majorității medicilor si funcționează prin creșterea sensibilității celulei la insulină și, de asemenea, suprimă producția de glucoză de către ficat. Pentru multe femei, administrarea acestui medicament poate ajuta la restabilirea ovulației și a menstruației regulate.

Pioglitazona este un medicament utilizat fie singur, fie în asociere cu metformin. Aceste medicamente scad direct insensibilitatea la insulină și au adesea mai puține efecte secundare gastrointestinale decât metformin. Din păcate, femeile care iau acest medicament pot crește în greutate în loc să o piardă din cauza retenției de lichide.

Victoza și alte medicamente injectabile au fost, de asemenea, studiate la femeile cu SOPC și indica rezultate bune în combinație cu metformin și cu un stil de viață sănătos.

Suplimente pentru scăderea insulinei

Unul dintre cele mai larg studiate suplimente alimentare în populația cu SOPC este inozitol. Și cu un motiv întemeiat: o combinație de tipuri de Myo-inozitol (MI) și d-Chiro-inozitol (DCI) într-un raport de 40:1 s-a dovedit a fi cea mai fiziologică. Terapia combinată cu inozitol (MI și DCI) poate îmbunătăți toate simptomele, semnele și anomaliile de laborator ale SOPC. MI poate corecta rezistența la insulină și poate îmbunătăți caracteristicile metabolice ale SOPC, în timp ce DCI poate corecta hiperandrogenismul, îmbunătăți regularitatea menstruală și promovează ovulația și fertilitatea.  Aceste beneficii includ îmbunătățirea colesterolului, insulină, androgeni și greutate.

N-acetil cisteina (NAC) este un antioxidant despre care s-a demonstrat în studii comparative că funcționează la fel de bine ca metformin pentru reducerea rezistenței la insulină la femeile cu SOPC. Asigurați-vă că vă consultați cu un nutriționist dietetician și cu medicul dumneavoastra pentru a alege ce supliment este potrivit.

Gestionarea rezistenței la insulină poate fi esențială pentru a ajuta femeile cu SOPC să piardă în greutate. Făcând câteva modificări importante ale stilului de viață, vă puteți ajuta organismul să-și crească răspunsul la insulină și, eventual, să scadă producția de androgeni. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor, la restabilirea ovulației regulate și la prevenirea afecțiunilor cronice pe termen lung.

 

© Medisana 2022