Cauzele ce determina infundarea arterelor includ factori de stil de viață, cum ar fi dieta și fumatul, care duc la acumularea plăcii în vasele care transportă sângele bogat în oxigen de la inimă către orice altă parte a corpului. Factorii genetici, cum ar fi predispoziția la niveluri ridicate de colesterol, cresc, de asemenea, riscul ca placa să provoace artere înfundate.
Blocajele din arterele inimii sunt printre cele mai grave, deoarece pot provoca atacuri de cord sau pot duce la accidente vasculare cerebrale. Cu toate acestea, blocajele arteriale pot lovi oriunde. Simptomele arterelor înfundate depind de locul în care are loc blocajul și de ce parte a corpului este afectată.
In cele ce urmeaza vom discuta despre cauzele blocarii arterelor, despre simptomele afecțiunilor la care contribuie și modul în care blocajele sunt diagnosticate și tratate. De asemenea, veti gasi si sfaturi despre cum să preveniți înfundarea arterelor.
Ce cauzează infundarea arterelor?
Arterele înfundate sunt cauzate de acumularea de placă în acestea. Placa este de obicei alcătuită din câteva substanțe, inclusiv minerale precum calciul sau grăsimi și colesterol. Nivelurile ridicate de colesterol pot duce la această acumulare de plăci.
În unele cazuri, colesterolul crescut este genetic, dar nivelul acestuia este în mare parte legat de dieta și stilul de viață, inclusiv nivelul de exerciții fizice, dacă fumați și dacă sunteți supraponderal.
Ce alimente cauzează înfundarea arterelor?
Alimentele bogate în grăsimi saturate și trans pot contribui la formarea plăcii. În plus, alimentele bogate în sare pot contribui la formarea plăcii și pot provoca o creștere a tensiunii arteriale. Carnea procesată, cum ar fi baconul, face adesea ambele.
Alte alimente care pot duce la înfundarea arterelor includ:
- Alimente prăjite, cum ar fi cartofi sau pui
- Carne roșie, inclusiv carne de vită
- Galbenusuri de ou
- Creveți și crustacee
- Sosuri cremoase
- Untul și brânză
- Înghețată
Alte alegeri alimentare, inclusiv alimentele găsite în dieta mediteraneană și dieta DASH, cum ar fi peștele, fructele de pădure și legumele cu frunze verzi, pot ajuta la limitarea riscului de înfundare a arterelor.
Simptomele arterelor înfundate
Arterele înfundate sunt cauzate de ateroscleroză, care se dezvoltă în timp, pe măsură ce plăcile formate din grăsimi, minerale, colesterol și multe altele se acumulează în interiorul pereților arterelor. Aceste acumulări fac ca tunelurile interioare, numite lumeni, ale arterelor să devină mai mici și mai înguste.
Ca rezultat, inima trebuie să folosească mai multă presiune pentru a pompa sângele prin vase mai mici. Aceasta crește tensiunea arterială și pune presiune asupra capacității de pompare a inimii.
De asemenea, puteți observa că diferite părți ale corpului dumneavoastră încep să sufere din cauza unui aport redus de sânge oxigenat, mai ales dacă artera devine complet înfundată. Simptomele dumneavoastră depind de locul în care apare blocajul și de ce parte a corpului dumneavoastră primește o cantitate redusă de sânge.
Simptomele arterelor blocate sau înfundate pot include:
- Oboseală
- Ameţeală
- Dificultăți de respirație
- Dureri în piept
- Dureri de spate in zona inferioara
- Mâinile sau picioarele reci
- Durere sau amorțeală în picioare, mâini sau picioare
- Decolorarea pielii în zona afectată
- Pierderea parului
- Pulsuri scăzute sau absente, în special la nivelul picioarelor
- Răni sau ulcere care nu se vindecă
Semne de avertizare a arterelor înfundate
În unele cazuri, o arteră înfundată poate provoca simptome grave și necesită îngrijiri de urgență. Acest lucru se aplică în primul rând atunci când artera înfundată este una care furnizează sânge unui organ vital precum creierul sau inima.
Simptomele care pot semnala o urgență medicală includ:
- Dureri în piept
- Durere bruscă în braț sau spate
- Dificultăți de respirație
- O bătaie accelerată a inimii
- Transpiraţie
- Greaţă
- Trăsături faciale asimetrice, ca un zâmbet înclinat
- Confuzie bruscă sau schimbări mentale
- Dificultate de a vorbi sau de a înghiți
- Slăbiciune, mai ales pe o parte a corpului
- Pierderea cunostintei
Când să solicitați îngrijiri medicale imediate
Sunați la 112 sau solicitați imediat asistență medicală de urgență dacă dumneavoastră sau cineva cu care sunteți aveți dureri în piept, dificultăți de respirație, probleme de vorbire, pierderea cunostintei sau alte simptome grave de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Factori de risc pentru arterele înfundate
O dietă bogată în grăsimi și colesterol este doar unul dintre lucrurile care pot contribui la acumularea de plăci și artere înfundate.
Alți factori de risc pentru arterele înfundate pot include:
- Fumatul de tigari
- Diabet
- Consum mare de alcool
- Lipsa de exercitii fizice
- Obezitatea
- Istoric genetic sau familial de colesterol ridicat
- Infecții cronice
LDL vs. HDL: Care este diferența?
Lipoproteina de înaltă densitate (HDL) este în general considerată colesterolul „bun”, deoarece ajută la mutarea LDL, sau lipoproteinele cu densitate scăzută, din fluxul sanguin și în ficat pentru procesare. LDL este colesterolul cel mai responsabil pentru înfundarea arterelor. Este considerat ridicat începând cu niveluri de 130 până la 159 miligrame pe decilitru.
Cum sunt diagnosticate arterele înfundate?
Diagnosticarea problemelor arteriale poate începe cu o vizila la medicul de familie, dar dacă se suspectează un blocaj, cel mai probabil veți fi îndrumat către un cardiolog sau un specialist vascular.
Medicul se alege in functie de zona unde este blocajul și ce probleme provoacă. De exemplu, dacă aveți un blocaj într-o arteră care vă hrănește creierul, poate fi necesar să consultați și un neurolog.
Diagnosticul dumneavoastră va începe cu un examen fizic, precum și cu o revizuire a istoricului dumneavoastră medical personal și familial. Pot fi efectuate teste suplimentare pentru a identifica locația și gradul blocării. Testarea poate include:
- Cateterismul cardiac, în care medicul dumneavoastră introduce un tub foarte mic, flexibil, gol, numit cateter, într-un vas de sânge din zona inghinală, braț sau gât și îl trece prin vasul de sânge în inimă.
- Ecografie
- Scanări nucleare
- Măsurătorile tensiunii arteriale
- Scanări de perfuzie sau scintigrafie miocardica
- Tomografie computerizată (CT).
- Analize de sange. Aceste teste pot fi folosite pentru a măsura cantitatea de grăsimi și colesterol din sângele dumneavoastră, cu cât de multă rezistență se confruntă inima când pompează sânge (tensiunea arterială), cât de bine ajunge sângele bogat în oxigen în anumite părți ale corpului și gradul de deteriorare. în zonele corpului în care există o arteră înfundată.
Tratarea arterelor înfundate
Tratarea arterelor înfundate trebuie făcută cu o abordare holistică. Medicul dumneavoastră va aborda mai întâi problemele care au dus la înfundarea arterei. Schimbările stilului de viață sunt esențiale și pot include:
- Renunțarea la fumat
- Modificări alimentare
- Program regulat de exercitii fizice
- Managementul diabetului
- Managementul tensiunii arteriale
- Tratament medicamentos
Medicamentele pot fi folosite pentru a vă ajuta să gestionați afecțiunile care pot provoca artere înfundate, inclusiv:
- Medicamente pentru colesterol, cum ar fi statine
- Medicamente pentru controlul tensiunii arteriale, cum ar fi beta-blocante
- Medicamente pentru controlul diabetului, cum ar fi insulina
- De asemenea, vi se pot prescrie medicamente precum anticoagulante sau antiplachetare pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor arterelor înfundate.
Proceduri de specialitate
Dacă blocajul este mai sever, un chirurg poate avea nevoie să ajute la curățarea mecanică a arterei. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, de obicei cu o tehnică minim invazivă care implică un cateter alimentat în vas. Unele tehnici de curățare a unei artere înfundate includ:
Angioplastie venoasa cu balon, în care un mic balon este umflat în arteră pentru a deschide zona blocată
Angioplastie cu laser, în care înfundarea este îndepărtată cu un laser care vaporizează blocajul
Aterectomie, în care cantități mici de blocaj sunt rase pentru a deschide vasul de sange blocat
Plasarea stentului, unde sunt introduse bucăți minuscule de bobină de plasă pentru a deschide artera și a îmbunătăți fluxul sanguin
În cazuri mai severe, este posibil să trebuiască să suferiți o intervenție chirurgicală de bypass, în care o bucată de vas este luată dintr-o parte a corpului și transplantată pentru a înlocui zona deteriorată sau blocată.
Complicațiile blocarii arterelor
Cele mai îngrijorătoare complicații ale arterelor înfundate sunt atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Un atac de cord poate apărea atunci când există blocaj în arterele coronare, care furnizează sânge către inimă. Când un blocaj afectează creierul, acesta se numește accident vascular cerebral ischemic. Acest tip de accident vascular cerebral poate fi tratat eficient cu dilatatori puternici ai sângelui.
Alte complicații includ ischemia, o alimentare inadecvată cu sânge a unui organ sau a unei părți a corpului. Poate afecta orice parte a corpului. Ischemia apare ori de câte ori oxigenul este întrerupt dintr-o zonă a corpului, iar țesuturile tind să se deterioreze rapid fără oxigen.
Blocajele arteriale pot duce, de asemenea, la cheaguri de sânge, cauzate de trombocite și alte celule sanguine care se adună în jurul zonei blocate și îngustate. Deoarece cheagurile și ischemia afectează diferite zone ale corpului, pot cauza alte probleme, cum ar fi probleme ale rinichilor și ficatului, vindecarea slabă a rănilor și chiar probleme digestive.
Prevenirea și managementul arterelor înfundate
Cheia pentru a vă menține arterele departe de blocaje este să consumați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și să faceți exerciții regulate. S-a demonstrat chiar că dietele pe bază de plante ajută la inversarea bolii coronariene la unii oameni.
De asemenea, trebuie să vă asigurați că gestionați alte afecțiuni cronice care vă pot crește riscul de a dezvolta ateroscleroză, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.
Este dificil să curățați o arteră înfundată în mod natural, dar puteți ajuta la încetinirea și, potențial, la inversarea formării plăcii, adoptând un stil de viață sănătos și urmând o dietă sănătoasă pentru inimă.
Arterele înfundate apar atunci când plăcile, care sunt formate din grăsime, colesterol și alte substanțe, se acumulează în pereții arterelor și provoacă îngustarea arterelor. Acest blocaj reduce fluxul de sânge către organele și țesuturile dumneavoastră. Arterele înfundate în general pot duce la diferite probleme de sănătate, în funcție de locul în care apar. Prevenirea printr-un stil de viață sănătos este de obicei cea mai bună apărare împotriva arterelor înfundate.