Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

Accidentul vascular cerebral AVC

Înțelegerea simptomelor și tratamentului accidentului vascular cerebral (AVC): Un ghid esențial pentru prevenire și îngrijire rapidă

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală care necesită atenție imediată pentru a maximiza șansele de supraviețuire și recuperare. Este a doua cauză majoră de mortalitate și a treia de dizabilitate pe plan global, afectând milioane de oameni, inclusiv figuri istorice precum Lenin, Churchill și Voltaire.

Ce este un Accident Vascular Cerebral (AVC)?

Termenul AVC desemnează orice eveniment care perturbă fluxul de sânge către creier, ducând la daune neuronale. Acesta cuprinde atât AVC ischemic (blocarea fluxului de sânge), cât și hemoragic (sângerare în creier). Aproximativ 80-85% din toate cazurile de AVC sunt ischemice, cauzate de blocarea vaselor sanguine.

Factori de Risc Asociați cu AVC

Factorii de risc cheie pentru AVC includ hipertensiunea arterială, fumatul, nivelurile ridicate de colesterol și prezența aritmiilor cardiace. Adoptarea unui stil de viață sănătos, precum exercițiile fizice regulate și renunțarea la fumat, poate ajuta la reducerea riscului.

Simptome Prevestitoare și Avertizări

Un fenomen numit „atac ischemic tranzitoriu” (AIT) poate servi ca un semnal de alarmă. AIT se manifestă prin simptome temporare ca amorțeală în membre, probleme de vedere sau vorbire. Dacă se acordă atenție acestor semnale și se solicită ajutor medical imediat, AVC-ul poate fi adesea prevenit.

Simptome Semnificative ale unui AVC

Simptomele comune ale unui AVC includ:

  • Slăbiciune sau paralizie unilaterală
  • Pierderea temporară a vederii
  • Confuzie și amețeli
  • Probleme de vorbire
  • Pierderea bruscă a conștienței

Oricare dintre aceste simptome ar trebui să vă determine să apelați imediat serviciul de ambulanță.

Importanța Reacției Rapide

Tratamentul rapid este vital în cazul unui AVC. Studiile arată că tratamentul efectuat în primele trei ore de la simptome poate minimiza semnificativ riscul de complicații sau deces. În această „fereastră terapeutică”, sunt disponibile tratamente eficiente pentru dizolvarea cheagurilor de sânge și restaurarea fluxului de sânge la creier.

Îngrijirea Medicală Specializată

La sosirea într-un centru specializat de AVC, pacientul va fi supus unor teste rapide pentru diagnostic și evaluare, inclusiv ecografii, tomografii computerizate și RMN-uri. Monitorizarea constantă a parametrilor esențiali va avea loc în faza acută.

Reabilitarea După AVC

După stabilizarea pacientului, începe perioada de reabilitare. Scopul este de a ajuta pacientul să își recâștige autonomia și calitatea vieții prin intervenția unei echipe multidisciplinare de sănătate.

Prognostic și Prevenirea Reapariției

Chiar dacă progresele medicale au îmbunătățit rata de supraviețuire, riscul reapariției unui nou AVC rămâne ridicat. Prevenirea acestor evenimente recurente este un aspect crucial al îngrijirii pe termen lung.

Cunoașterea simptomelor AVC și reacția rapidă la acestea sunt esențiale pentru maximizarea șanselor de recuperare. Prin prevenție activă și răspuns prompt, putem contribui la diminuarea impactului devastator al acestei afecțiuni.

© Medisana 2022