BPOC reprezinta un termen umbrelă pentru un grup de afecțiuni respiratorii progresive, toate provocând dificultăți de respirație.
Două dintre cele mai comune forme de BPOC sunt bronșita cronică și emfizemul.
Cele mai răspândite simptome ale BPOC sunt dificultăți de respirație și tuse. În timp, chiar și activitățile de zi cu zi, cum ar fi îmbrăcatul, pot ingreuna viata pacientului.
BPOC este o boala rară
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), BPOC a provocat 3,23 milioane de decese în 2019, devenind a treia cauză de deces la nivel mondial.
In Statele Unite, BPOC este a patra cauză principală de deces. Peste 16 milioane de americani sunt diagnosticați.
De aceea medicii recomanda celor care se confruntă cu simptome BPOC — tuse cronică, dificultăți de respirație, infecții respiratorii frecvente, producție semnificativă de mucus (numită și flegmă sau spută) și/sau respirație șuierătoare sa efectueze un test de respirație numit spirometrie, cu ajutorul unui spirometru, care poate ajuta la diagnosticarea in timp util a bolii.
Doar fumătorii dezvoltă BPOC
Este adevărat că fumatul este cauza principală a BPOC, insa medicii au concluzionat ca există mulți alți factori de risc care contribuie la dezvoltarea bolii, inclusiv poluarea aerului, poluarea de la locul de muncă, infecții respiratorii și unele forme de astm.
Statistica arata ca aproximativ 10-20% dintre pacienții cu BPOC nu au fumat niciodată.
Unii dintre acești nefumători raporteaza o expunere semnificativă la fumatul pasiv. Pentru altii, s-a descoperit o predispoziție genetică, în primul rând prin deficit de Alfa-1 antitripsină. Un alt factor ramane expunerea substanțială la poluarea aerului.
Alfa-1 antitripsina este o enzimă care protejează organismul de un atac imunitar. Unii oameni au o mutație genetica ce codifică această enzimă, determinand deficitul de AAT..
Deficiența de alfa-1 antitripsină crește riscul de a dezvolta BPOC și alte afecțiuni care afectează o serie de sisteme corporale.
Doar adulții în vârstă dezvoltă BPOC
BPOC este cu siguranță mai frecventă la adulții în vârstă decât la persoanele mai tinere, dar persoanele mai tinere nu sunt imune la această afecțiune.
De exemplu, în SUA, între 2007 și 2009, BPOC a afectat 2% dintre bărbați și 4,1% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 44 de ani. În mod similar, afecțiunea a a aparut la 2% dintre bărbați și 3% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.
Studiile au evidentiat faptul ca o proporție semnificativă a acelor indivizi diagnosticați înainte de vârsta de 50 de ani prezinta o formă ereditară a bolii care provoacă o deficiență de alfa-1 antitripsină.
BPOC afectează doar plămânii
BPOC coexistă cu multe comorbidități, inclusiv boli de inimă, cancer pulmonar, hipertensiune arterială, osteoporoză și diabet. Asocierea se poate datora unor factori cauzali comuni, precum și inflamației sistemice.
Cu alte cuvinte, unele dintre aceste afecțiuni împărtășesc factori de risc, ceea ce le face mai probabil să apară cu BPOC. De exemplu, fumatul este un factor de risc atât pentru BPOC, cât și pentru bolile de inimă.
În același timp, experții în sănătate asociază BPOC cu inflamația sistemică, care poate crește în mod independent riscul altor afecțiuni.
Persoanele cu BPOC nu pot face sport
Fără îndrumări adecvate din partea unui medic specialist, intr-adevar pacienții cu BPOC pot avea dificultăți în efectuarea exercițiilor fizice.
Cu toate acestea, medicii recomandă persoanelor cu BPOC să facă exerciții fizice, deoarece acestea pot ajuta la mărirea capacitatii de respirație și la îmbunătățirea calitatii vietii.
Programele de reabilitare pulmonară oferă în mod obișnuit tehnici de respirație ghidată în combinație cu exerciții fizice, pentru a maximiza rezultatele mai bune ale pacientului. Cantitatea și tipul potrivit de exerciții au multe beneficii.
Nu există tratamente pentru BPOC
Acesta, din fericire, este un mit. Există numeroase terapii și strategii care îmbunătățesc cursul bolii, inclusiv medicamente, reabilitare, dietă și vaccinuri care protejează împotriva infecțiilor respiratorii care accelerează cursul bolii.
Cu un spectru de prezentări, pacienții pot beneficia de bronhodilatatoare inhalatorii, anticolinergice, corticosteroizi și oxigen suplimentar, tratamente ce pot fi adaptate în mod unic pentru fiecare persoană.
Anumiți pacienți pot beneficia, de asemenea, de tratament cu alfa-1 antitripsină sau chiar de transplanturi pulmonare, a adăugat el.
BPOC este la fel cu astmul
În timp ce ambele boli sunt considerate boli pulmonare obstructive, există mai multe diferențe între BPOC și astm.
Astmul începe cel mai frecvent în copilărie, unde este frecvent asociat cu alergii și probleme de inflamație. BPOC începe de obicei la adultii in varsta și este asociată cu fumatul. Există, totuși, un sindrom de suprapunere, care are caracteristici ale ambelor.
BPOC este o boală a alveolelor, în principal ca rezultat al pierderii elasticității induse în principal de fumat. Astmul este o boală a căilor respiratorii, în principal ca rezultat al inflamației cronice a căilor respiratorii.
Deși simptomele clinice se pot suprapune între cele două boli, tratamentele variază pentru a ajuta cel mai bine pacienții pe termen scurt și lung.
Greutatea corporală nu afectează BPOC
Excesul de greutate corporală poate crește dizabilitatea asociată cu BPOC. La fel, dacă oamenii au o greutate corporală sub medie, aceasta poate fi un semn de emfizem și, de asemenea, indică un pronostic prost.
Dacă ai BPOC, nu are rost să te lași de fumat
Acesta este un alt mit. Nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat. Fumatul accelerează pierderea funcției pulmonare care însoțește BPOC si poate provoca exacerbarea simptomelor.
Respirația scurtă este singurul simptom al BPOC
Dificultatea de respirație este un simptom de prezentare important, insa nu singurul care trebuie luat in considerare. Tusea, producția în exces de flegmă, infecțiile respiratorii și toate simptomele comorbidităților sunt adesea semne ale progresiei BPOC.
Alte simptome pot include probleme de somn, anxietate, depresie, dureri și declin cognitiv.
O dietă sănătoasă nu poate ajuta cu BPOC
De fapt, o dietă sănătoasă poate face diferența pentru persoanele care trăiesc cu BPOC.O dietă sănătoasă promovează sănătatea generală și poate proteja împotriva exacerbărilor BPOC în sine și a comorbidităților sale.
De exemplu, o meta-analiză din 2020 a opt studii observaționale a investigat rolul dietei în BPOC. Autorii concluzionează că „modelele alimentare sănătoase sunt asociate cu o prevalență mai scăzută a BPOC, în timp ce modelele alimentare nesănătoase nu sunt”.
În mod similar, datele generate într-o altă revizuire sugerează că „un aport mai mare de fructe, probabil fibre alimentare și pește reduce riscul de BPOC”.
Pe scurt, deși nu există un remediu pentru BPOC, sunt disponibile tratamente, iar modificările stilului de viață pot reduce severitatea simptomelor.