Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

diabet si cataracta

Tot ce trebuie sa stii despre diabet si cataracta

Persoanele care sufera de diabet pot avea de două ori mai multe șanse de a dezvolta cataractă decât cele fără diabet. Cataracta reprezinta o afectiune oftalmologica care se manifesta prin scaderea progresiva a vederii datorita pierderii transparentei cristalinului,

 

Diabetul poate provoca cataractă?

Persoanele cu diabet pot suferi leziuni ale vaselor de sânge de la nivelul ochiului din cauza glicemiei crescute și umflarii lichidului dintre globul ocular și cristalinul corneei.

Lezarea vaselor de sânge

La persoanele cu diabet, organismul produce mai puțină insulină decât are nevoie sau nu poate folosi insulina în mod corespunzător. Insulina are rolul de a duce zahărul sau glucoza din sânge în celule, unde organismul îl folosește ca energie.
Fără suficientă insulină, glucoza nu poate pătrunde în celule, apoi se acumulează în fluxul sanguin, ducând la creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Atunci când o persoană are glicemie crescută pe o perioadă lungă de timp, aceasta poate deteriora vasele de sânge, inclusiv cele de la nivelul ochiului. Acest lucru poate crește probabilitatea de a dezvolta cataracta.

Cresterea secretiei de umoare apoasa

Un alt factor implicat în cataractă implică secretia de umoare apoasă, care este lichidul ce umple spațiul dintre globul ocular și cristalinul corneei.
Când nivelurile de glucoză sunt ridicate în secretia de umoare apoasă, cristalinul se poate umfla, contribuind la vederea încețoșată. Un studiu din 2021 pe 37 de persoane cu diabet și cataractă a identificat niveluri ridicate de glucoză în umoarea apoasă. Persoanele care au avut cele mai multe dificultăți în controlul zahărului din sânge au avut cele mai ridicate niveluri de glucoză în umoarea apoasă.

Când glicemia este ridicată pentru perioade lungi de timp, enzimele din cristalinul corneei transformă glucoza în sorbitol, care poate umfla cristalinul și poate contribui la încețoșarea vederii.

 

Factori de risc pentru aparitia cataractei la persoanele cu diabet

Principalii factori de risc pentru persoanele cu diabet zaharat care dezvoltă cataractă sunt vârsta înaintată, durata diabetului și scăderea controlului metabolic.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 32% dintre adulții cu vârsta de 45 de ani și peste care au diabet sufera  și de cataractă.
Persoanele de peste 65 de ani cu diabet au de două ori mai multe șanse de a dezvolta cataractă decât persoanele de aceeași vârstă fără diabet. Persoanele sub 65 de ani cu diabet zaharat au de trei până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta cataractă decât persoanele de aceeași vârstă care nu au această afecțiune.

Primele semne ale cataractei

Cataracta este o afectiune care se formează foarte lent. O persoană poate avea o cataractă în stadiu incipient fără a prezenta niciun simptom.

Principalele semne și simptome ale cataractei includ:

 • vedere tulbure sau încețoșată
 • vedere cu pete
 • intensitate redusă a culorilor
 • sensibilitate la lumina puternica, ceea ce poate face dificilă conducerea pe timp de noapte
 • perceptia de halouri in jurul punctelor luminilor
 • îngălbenirea vederii 
 • modificări ale vederii care necesita schimbarea ochelarilor de vedere

Când să contactați un medic

Majoritatea persoanelor cu diabet ar trebui să isi faca un examen oftalmologic  o dată pe an. O persoană ar putea avea nevoie de controale mai regulate, în funcție de tipul de diabet în cauză și de cât timp îl are.

În timpul unui examen oftalmologic, un medic va folosi picături pentru lărgirea pupilelor. Folosind un oftalmoscop, medicul va examina ochii in detaliu.

Dacă o persoană observă schimbări bruște ale vederii, inclusiv fulgerări de lumină, lumina plutitoare sau vedere întunecată, ar trebui să contacteze imediat un medic.

Prevenirea cataractei

Nu există nicio modalitate de a preveni formarea cataractei, dar persoanele cu diabet zaharat își pot reduce riscul de a dezvolta cataracte prin controlul zahărului din sânge.

Prevenirea cataractei la persoanele cu diabet

 • gestionarea zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a colesterolului
 • renunțarea la fumat dacă este fumător
 • menținerea unei alimentații echilibrate, care sa includa legume și fructe bogate în antioxidanți
 • participarea la exerciții fizice regulate, acolo unde este posibil
 • examinari oftalmologice dilatate conform recomandărilor medicului

Care este tratamentul  pentru cataractă

Chirurgia este singurul tratament pentru cataractă. Cu toate acestea, pentru formele mai puțin severe, urmatorii pasi ar fi de ajutor:

 • modificarea lentilelor la ochelarii de vedere
 • utilizarea unei lumini mai puternice pentru sarcini precum cititul

Persoanele cu forme de cataractă mai puțin severă ar trebui să-și monitorizeze modificările vederii și să urmeze un program regulat de examene oftalmologice.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge la persoanele cu diabet face ca sansele de aparitie a cataractei  să fie mai mari. Persoanele în vârstă, cei care au dificultăți în controlul glicemiei și persoanele care au diabet de multă vreme au mai multe șanse de a dezvolta cataractă.

Operația de înlocuire a cristalinului de cataractă cu un cristalin artificial este simplă, are o rată de succes mare și îmbunătățește dramatic vederea pentru majoritatea oamenilor.

© Medisana 2022