Dieta corecta poate ajuta la gestionarea nivelului ridicat de colesterol.
A ști ce să mănânci cand ai colesterolul ridicat (hipercolesterolemie) este important pentru sănătatea inimii tale.
Colesterolul difera astfel:
- Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL), care ajuta organismul să elimine colesterolul din sânge.
- Nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) pot provoca acumularea plăcii (ateroscleroză).
Atunci cand ai colesterolul mare, dieta recomandata va implica alimente care ajuta la cresterea colesterolului HDL (bun) si la scaderea colesterolului LDL (rau).
Ce să mănânci cand ai colesterol ridicat
Concentrați-vă pe alimentele bogate în fibre solubile, fitosteroli (compuşi din plante cu structură asemănătoare cu a colesterolului) și proteine. Schimbați alimentele bogate în grăsimi saturate sau trans cu cele cu grăsimi nesaturate.
Ce alimente puteti manca:
- Spanac, salată verde, kale
- Kiwi, portocale, grapefruit, mere, pere, prune, struguri
- Morcovi, sfecla, castraveți, telină, ardei, avocado
- Cerealele integrale bogate în fibre
- Orz, ovaz, bulgur, quinoa, linte
- Orez brun
- Carne de curcan, pui
- Tofu
- Calcan, cod, ton, somon, tilapia
- Albușuri de ou sau înlocuitori de ouă
- Migdale, nuci, seminte de susan si dovleac
- Alimente fortificate cu steroli/stanoli
Ce alimente trebuie sa evitati sau sa consumati in cantitati limitate:
- Carne de vita, rata, gasca, porc
- Ficat
- Cârnati, salam
- Slănină
- Conserve de peste ambalat in ulei
- Hot dog
- Crustacee
- Creveti
- Galbenusuri de ou
- Lapte, brânză, iaurt cu lapte integral
- Gogoși, produse de patiserie, prăjituri,
- Inghetata
- Sosuri cremoase
- Bauturi nealcoolice
- Sucuri de fructe cu zahar
- Mâncare prăjită/ fast food
- Ulei de cocos, ulei de miez de palmier
- Unt, untură
- Ulei vegetal parțial hidrogenat sau hidrogenat
- Floricele cu unt, chipsuri de cartofi, covrigei
- Alcool (bauturi mixte, cocktailuri)
Fructe si legume
Plantele nu conțin colesterol alimentar. Nu este nevoie să limitați consumul de fructe și legumem . pentru ca acestea sunt hrănitoare și pline de fibre și fitosteroli (substanțe chimice sănătoase care ajută la controlul nivelului de LDL).
Salatele sunt recomandate, dar fiți atenți la sosurile adăugate.. Pentru a da salatei o putere de a scadea nivelul lipidelor, nu adaugati dressing și alte grasimi. Alegeți un amestec de verdeață cu frunze, proteine slabe și semințe.
Cereale integrale
Fibrele solubile pot reduce cantitatea de colesterol pe care o absoarbe corpul și pot reduce LDL. Alimentele obtinute din cereale integrale (pâine, făină, orez) au de obicei mai multe fibre decât omologii lor rafinați. Ovăzul și tărâțele de ovăz sunt alegeri deosebit de bune.
Cu toate acestea, verificați etichetele alimentelor pentru conținutul de fibre, total carbohidrați și zahăr. Unele cereale deja preparate pot conține zaharuri adăugate.
Proteină slabă
Puteți consuma carne, insa aveți grijă ce tip consumati.
Anterior, recomandările erau de evitare carnii roșii și să alegeți în schimb carnea albă slabă. Cu toate acestea, un studiu din 2019 publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a constatat că atat carnea roșie, cat și cea albă nu diferă prea mult în ceea ce privește efectul lor asupra nivelului de colesterol.
Carnea de peste, cum ar fi cea de la halibut, tilapia și cod are un conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați și este bogata în proteine. Tonul și somonul conțin și grăsimi omega-3, un tip de grăsime sănătoasă care poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride.
Nuci si seminte
Nu toate grăsimile sunt la fel. Grăsimile saturate, în special cele bogate în LDL, pot afecta negativ nivelul lipidelor. Grăsimile sănătoase (cum ar fi nucile și avocado) pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol prin creșterea HDL-ului.
Nucile, semințele și uleiurile bogate în acid linolenic (un tip de grăsime omega-3) pot reduce nivelul lipidelor. Nucile, nucile pecan, migdalele și fisticul sunt bogate în grăsimi și fibre omega-3.
Totusi, aceste alimente sunt bogate în calorii, așa că includeți-le cu moderație.
Fasole și leguminoase
Leguminoasele, cum ar fi fasolea, sunt alimente bogate în proteine, cu conținut scăzut de grăsimi, care pot avea un impact puternic asupra nivelului de lipide. Sunt versatile și hrănitoare. De asemenea, proteinele pe care le conțin tind să fie sățioase.
Cele mai multe leguminoase au un gust destul de neutru și sunt potrivite pentru diferite feluri de mâncare, inclusiv supe, salate, garnituri, sosuri s și antreuri.
Lactate
Alegeți lapte și iaurt fara grasimi, in locul celui integral. Brânza este în general bogată în grăsimi saturate, dar porții mici de brânză cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi mozzarella, sunt alegeri sănătoase. Feliile sau batoanele de brânză pentru o singură porție sunt permise, mai ales ca o gustare rapidă.
Desert
Evitați dulciurile făcute cu lapte plin de grăsimi, unt și zahăr. Multe prăjituri și gustări ambalate conțin grăsimi trans. Aceste grăsimi pot crește colesterolul „rău” și pot scădea colesterolul „bun”. În schimb, gatiti-va propriile deserturi cu conținut scăzut de colesterol folosind fructe, albușuri și ovăz.
Băuturi
Ceaiurile din plante și ceaiurile verzi pot ajuta la scăderea colesterolului. Sucul de citrice poate avea, de asemenea, un impact benefic asupra nivelului de colesterol.
Băuturile alcoolice, în special băuturile mixte și cocktailurile, pot fi surse suplimentare de calorii și zahăr și cresc nivelul de trigliceride.
Sfaturi de gătit pentru colesterol ridicat
Cand pregatiti mancarea, puteți reduce conținutul de grăsime al cărnii prin:
- Selectarea bucăților slabe de carne fără grăsime vizibilă
- inlaturarea grasimii si indepartarea pielii înainte de servire
- Gatirea carnii in cuptor sau pe gratar în loc să o prăjiți cu unt sau ulei bogat în grăsimi
Cand consumati fructe și legume, evitați adăugarea în exces de sare, zahăr, unt sau ulei de canola. Pentru a evita diminuarea puterii lor nutritive, evitați să adăugați sosuri dulci, grăsimi sau untura la fasole și leguminoase.
În schimb, condimentati mancarea pentru o aroma imbietoare si gust desavarsit. Pe lângă faptul că sunt gustoase, multe ierburi și mirodenii populare au proprietăți care pot schimba modul în care colesterolul LDL interacționează cu radicalii liberi – particule care pot face instabile moleculele din LDL, provocând inflamație și influențând în continuare sănătatea cardiovasculară. Antioxidanții din unele ierburi proaspete și condimente pot preveni aceste interacțiuni dăunătoare. Usturoiul este o altă opțiune sănătoasă și versatilă pentru mesele sărate, care poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride.
Când coaceți, încercați să adăugați ghimbir, ienibahar și scorțișoară. Toate acestea sunt bogate în antioxidanți. In loc sa gatiti folosind untură, unt sau ulei, încercați să utilizați înlocuitori precum sosul de mere, banana sau avocado.
Care este ora potrivita pentru servirea mesei
Cercetările sugerează că persoanele care mănâncă mai mult noaptea pot avea niveluri mai ridicate de colesterol LDL decât persoanele care mănâncă cea mai mare parte a alimentelor în timpul zilei. Într-un studiu din 2019, persoanele care au consumat ceea ce ar fi în mod normal caloriile lor de la sfârșitul zilei mai devreme în cursul zilei au avut, în schimb, niveluri de colesterol mai scăzute.
Un alt grup de cercetători a analizat dacă săritul peste mese a avut un efect asupra nivelului de colesterol. Cercetarea a descoperit că persoanele care au sărit peste micul dejun aveau colesterol LDL mai mare, iar persoanele care au sărit peste cină aveau mai multe trigliceride și un raport mai mare dintre colesterolul total și HDL.
Cât timp trebuie sa urmezi o dietă pentru reducerea colesterolului
Odată ce ati adoptat un regim alimentar pentru o mai buna gestionare a nivelului de colesterol, probabil va trebui să păstrați aceste modificări pe termen lung. Revenirea la dieta anterioară vă poate încuraja nivelul să crească din nou.
Ganditi-va la noul mod de alimentatie ca la o modificare permanentă a stilului de viață, mai degrabă decât o dietă temporară.
Modificări ale stilului de viață
Uneori schimbarea regimului alimentar poate să nu fie suficientă pentru a scădea colesterolul. Adăugarea altor modificări ale stilului de viață, cum ar fi creșterea activității fizice și pierderea în greutate, se poate dovedi insuficientă.
Medicul vă poate prescrie statine (medicamente pentru a reduce valorile colesterolului) dacă nivelurile dumneavoastră sunt încă ridicate. Veți lua aceste medicamente pe măsură ce continuati sa urmati si regimul alimentar corespunzator.
În comparație cu dietele care limitează puternic alimentele pe care le puteti consuma, regimul alimentar in hipercolesterolemie poate fi variat și echilibrat. Produsele proaspete, carnea slabă și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt toate aprobate în acest plan și fac parte dintr-o dietă sănătoasă pentru oricine.