Congestia nazala apare atunci când țesuturile și vasele de sânge din jurul nasului devin umflate datorita unei cantitati crescute de lichid. Congestia nazala se referă la o senzație de înfundare în căile nazale sau respiratorii.
Există diferite tipuri de congestie la nivelul capului, unele se pot manifesta cu secretii nazale, iar altele cu presiune în jurul feței. Acestea sunt adesea legate de un virus sau o infecție bacteriană și pot provoca exces de mucus sau flegmă.
În timp ce această afecțiune este de obicei ușor de gestionat și tratabila la domiciliu, ar trebui să contactați un medic in cazul in care apare febră ridicata, aveți simptome care nu dispar sau aveți sângerare excesivă.
Cauzele congestiei nazale
În general, există două tipuri de congestie la nivelul capului. Congestia nazală este legată de creșterea volumului de sânge către vasele care căptușesc căile nazale. Congestia sinusurilor se referă la o senzație de plin la nivelul sinusurilor.
Atât congestia nazală, cât și cea sinusală sunt cel mai adesea cauzate de infecții virale. Cu toate acestea, există și alte cauze care ar putea trebui evaluate.
Alte cauze mai puțin frecvente ale secreției nazale și ale congestiei includ sarcina, alte afecțiuni care provoacă o modificare a nivelului hormonal, rinita vasomotorie, polipi nazali sau sept deviat.
Congestia nazala
Cauzele congestiei nazale includ infecții cauzate de obicei de viruși și alergii la iarbă, părul animalelor de companie, alimente sau alte substanțe.
Poate fi tratată cu medicamente numite decongestionante, cum ar fi pseudoefedrina sau antihistaminice precum difenhidramina (în funcție de cauză). Virusul răcelii obișnuite (Virusul sincițial respirator (VSR) poate provoca congestie severă și pneumonie la copiii mici. În timp ce mulți copii mici sunt spitalizați cu VSR în fiecare an, la adulți, VSR provoacă de obicei simptome regulate de răceală care dispar într-o săptămână sau două.
Congestie sinusală
Congestia sinusurilor (sinuzita) are se resimte ca o senzație de plinătate a feței, în special în jurul ochilor, obrajilor și frunții. Poate provoca dureri de cap severe.
Este adesea asociată cu un virus al răcelii sau ocazional cu o infecție bacteriană, precum si cu alergii. Uneori provoacă de sindromul picaturii postnazale (acumularea excesului de mucus in partea din spate a nasului sau in gat. Unele cazuri pot dura săptămâni, dar majoritatea cazurilor se rezolvă de la sine. Mai rar trebuie prescris un antibiotic.
Ameliorarea simptomelor congestiei sinusurilor include, de asemenea, decongestionante și antihistaminice, dar poate include și analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi Ibuprofen.
Tratamentul congestiei nazale
Există, de asemenea si alte tratamente pe care le puteți face acasă pentru a fluidiza mucusul și a ușura congestia, cum ar fi:
- Aplicați o cârpă umedă caldă pe față de mai multe ori pe zi
- Beti multă apă
- Folositi un umidificator cu aburi reci
- Folositi un spray nazal salin
- Folosind aparate cu aerosoli
- Țineți capul ridicat (pozitia întins poate agrava congestia)
Intrebari frecvente
Cum puteti scapa de senzatia de urechi infundate?
Puteți ajuta la ameliorarea senzației de presiune în urechi prin tratarea congestiei nazale cu decongestionante sau antihistaminice fără prescripție medicală. De asemenea, puteți încerca să mestecați gumă, să căscați sau să sugeți bomboane. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă aveți și durere sau febră.
Cum se trateaza congestia nazala la copii?
Un aspirator de nas poate ajuta la eliminarea mucusului din nasul bebelusului. Picăturile saline de nas fără prescripție medicală pot ajuta, de asemenea, la subțierea mucusului. Verificați cu medicul pediatru dacă simptomele nu dispar si se agraveaza.
Cum poți ameliora congestia toracică?
Pentru a ușura tusea, încercați următoarele:
- Utilizați un umidificator cu abur rece în camera dvs
- Respirați aburii dintr-un duș fierbinte
- Luati pastile de supt (pentru pacienții cu vârsta peste 4 ani)
- Beti multe lichide
Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți o temperatură de peste 38C, dificultăți de respirație sau simptome care durează mai mult de trei săptămâni.