Cosul meu

Comenzi telefonice 0752 083 935

Tot ce trebuie să știi despre apendicită

Tot ce trebuie să știi despre apendicită

Apendicita este o afecțiune în care apendicele devine umflat, inflamat și umplut cu puroi. Apendicele este un organ mic, în formă de deget pe partea dreaptă a abdomenului, legat de intestinul gros.

Apendicele este un organ mic care este conectat la intestinul gros. Scopul său exact este inca necunoscut și o persoană poate trăi fără unul.

Apendicita apare, în general, din cauza unui blocaj în interiorul apendicelui, care provoacă probleme de flux sanguin, inflamație, infecție și presiune. Fără tratament, apendicele se poate sparge.

Apendicita poate apărea la orice vârstă, dar afectează cel mai frecvent adolescentii persoanele aflate in jurul varstei de 20 de ani.

Ce abordam in acest articol:

semnele și simptomele apendicitei
diferențele dintre apendicita acută și cronică
modul în care medicii diagnostichează afecțiunea
tratamentul, timpul de recuperare și potențialele complicații ale apendicitei
apendicita în timpul sarcinii
când este indicat să contactați un medic

Simptome apendicita

Statisticile medicale afirma că cel mai frecvent simptom al apendicitei este durerea abdominală, care începe în apropierea buricului. Apoi va progresa mai jos și spre dreapta.

Durerea poate:

– sa se agraveze odata cu mișcarea, tusea, strănutul sau respirațiile profunde
– fi severa
– sa se agraveze în câteva ore

Alte simptome includ:

– umflarea abdomenului
– febră
– pierderea poftei de mâncare
– greaţă
– vărsături

Copiii cu apendicita nu prezinta intotdeauna simptomele tipice.

O persoană poate experimenta, de asemenea, o nevoie frecventă și urgentă de a urina, deși acest lucru este extrem de neobișnuit.

Oricine simte o agravare progresivă a durerii în abdomen ar trebui să solicite asistență medicală. Alte afecțiuni, cum ar fi o infecție a tractului urinar, pot avea simptome similare. Chiar și așa, toate aceste afecțiuni necesită asistență medicală urgentă.

Apendicita acuta

Apendicita acută este cel mai frecvent tip de apendicită. Simptomele apar de obicei in decursul a 24 de ore.

Apendicita este o urgență medicală și trebuie evaluată rapid. Apendicele se poate rupe în timpul apendicitei, iar riscul crește la 48-72 de ore după debutul simptomelor.

Apendicita cronică

Apendicita cronică este o formă mai puțin frecventă de apendicită, care durează mai mult decât apendicita acută.

In apendicita cronică durerea este mai puțin severă, continuă, si durează mai mult decât perioada obișnuită de 1 sau 2 zile. Durerea poate dura săptămâni, luni sau ani.

Spre deosebire de apendicita acută, profesioniștii din domeniul sănătății nu consideră apendicita cronică o urgență medicală.

O scanare CT poate ajuta la diagnosticarea apendicitei cronice, iar tratamentul implică îndepărtarea apendicelui.

Diagnosticul apendicitei

Un medic va examina persoana și va pune câteva întrebări despre simptomele acesteia. Medicul poate aplica presiune pe zona abdominală inferioară pentru a vedea dacă presiunea agravează durerea.

Dacă medicul detectează semnele și simptomele tipice ale apendicitei, o va diagnostica. Dacă nu, va fi nevoie de analize suplimentare.

Acestea pot include:

– analize de sânge pentru a verifica existenta infecției
– un RMN, CT sau o scanare cu ultrasunete pentru a vedea dacă apendicele este inflamat
– teste de urină pentru a identifica o infecție a rinichilor sau vezicii urinare

Tratamentul apendicitei

Medicul specialist va prescrie antibiotice pacientului care suferă de apendicită. În unele cazuri, acest lucru este suficient pentru a trata apendicita, iar intervenția chirurgicală nu va fi necesară.
În majoritatea cazurilor, totuși, un chirurg trebuie să îndepărteze apendicele.

Opțiunile chirurgicale pentru apendicita includ:

Laparoscopie: Aceasta reprezinta o procedură precisă în care există o pierdere minimă de sânge și doar o mică incizie. Ca rezultat, timpul de recuperare este mai rapid decât în ​​cazul intervențiilor chirurgicale deschise și există mai puține cicatrici.

Chirurgia laparoscopică este minim invazivă (MIS) si implică următorii pași:
– Chirurgul introduce un tub foarte subțire, sau laparoscop, care are o cameră video minuscula cu lumină în abdomen printr-un instrument cunoscut sub numele de canulă.
– Chirurgul vede interiorul abdomenului, mărit, pe un monitor.
– Instrumentele minuscule răspund la mișcările mâinilor chirurgului, iar apendicele este îndepărtat prin mici incizii abdominale.

Chirurgie deschisă: În cazuri rare, se va face o incizie mai mare, astfel încât zona din interiorul cavității abdominale să poată fi curățată. Acest lucru se va întâmpla dacă:
– Apendicele s-a rupt și infecția s-a răspândit.
– Apendicele a provocat un abces.
– Pacientul are tumori la nivelul sistemului digestiv.
– Pacienta este o persoană aflată în al treilea trimestru de sarcină.
– Pacientul a suferit mai multe operații abdominale înainte.
După o intervenție chirurgicală deschisă, un medic va administra persoanei antibiotice intravenos.

Timp de recuperare postoperator

În cazul intervenției chirurgicale laparoscopice, persoana poate merge de obicei acasă după 24 de ore. În primele zile, persoana poate prezenta constipație, durere și vânătăi.

Poate aparea și durere la vârful umărului. În timpul intervenției chirurgicale, chirurgul pompează gaz în abdomen. Acest lucru poate duce la stimularea nervului frenic la nivelul diafragmei, ceea ce provoacă durere reflectata. Durerea reflectata apare într-o altă locație decât cea în care există sursa reală a durerii.

Analgezicele fără prescripție medicală pot ajuta la durerea postoperatorie.

Dacă este necesară o intervenție chirurgicală deschisă sau dacă persoana are peritonită sau o altă complicație, poate fi nevoită să rămână în spital până la o săptămână.

După o intervenție chirurgicală laparoscopică, o persoană ar trebui să limiteze activitatea fizică timp de 3-5 zile si sa evite activitatea fizică timp de 10-14 zile după interventie.

Medicul vă va sfătui cât de multă activitate este potrivită pentru fiecare etapă de recuperare.

Dacă există semne de infecție, este important să contactați medicul.

Semnele de infecție includ:

– agravarea durerii și a umflăturilor
– vărsături repetate
– temperatura ridicata
– locul operației este fierbinte la atingere
– locul operației are puroi sau alte secreții

Prevenirea aparitiei apendicitei

Nu există o modalitate dovedită de a preveni apendicita.
Cunoașterea semnelor și simptomelor și când să contactați un medic poate fi de ajutor.

Apendicita in sarcina

Apendicita este cea mai frecventă urgență care nu este legată de sarcină si care necesită o intervenție chirurgicală în timpul sarcinii.

Diagnosticul apendicitei poate fi dificil în timpul sarcinii, deoarece simptomele comune ale apendicitei nu sunt întotdeauna prezente. În plus, simptomele pot fi similare cu cele resimțite de sarcină în sine.

Simptomele includ:

– durere
– greaţă
– pierderea poftei de mâncare
– vărsături
– febră

Simptomele atipice includ:

– arsuri la stomac
– balonare
– constipație
– diaree

Examenul fizic poate fi dificil în funcție de cât de mult a progresat persoana în sarcină. Markerii biochimici pentru apendicita utilizați în laborator pot fi nesiguri în timpul sarcinii. Imagistica poate fi folosită pentru diagnostic.

Ca și la persoanele care nu sunt însărcinate, cauza apendicitei în timpul sarcinii este de obicei un blocaj care produce inflamație și infecție. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea apendicelui este adesea cursul de tratament recomandat.

Complicații ale apendicitei

Pot aparea urmatoarele complicatii:

– Peritonită
Dacă apendicele se rupe și eliberează infecția în abdomen, o persoană poate dezvolta peritonită. Peritonita este o infecție și inflamație a peritoneului. Peritoneul este membrana care căptușește cavitatea abdominală și acoperă majoritatea organelor abdominale.

Peritonita poate determina oprirea mișcărilor intestinale și blocarea intestinului. Persoana va dezvolta febră și ar putea intra în șoc. Peritonita necesită tratament urgent.

– Abces
Dacă infecția se scurge din apendice și se amestecă cu conținutul intestinal, poate forma un abces. Fără tratament, aceasta poate provoca peritonită. Uneori, antibioticele pot trata un abces. Adesea, un medic va drena chirurgical abcesul cu ajutorul unui tub, care este plasat în abdomen.

Alte complicații includ:

– ocluzie intestinala, care este atunci când intestinul nu funcționează corect
– o fistulă, care este o legătură anormală între stomac și intestin
– obstrucția intestinului subțire
– infecție la locul intervenției chirurgicale

Complicațiile apendicitei pot pune viața în pericol. Oricine poate avea apendicita ar trebui să solicite imediat ajutor medical.

Când să consultati un medic

Dacă există vreunul dintre simptomele apendicitei, sunați la un medic sau adresati-va serviciiilor de urgență. Apendicita este o afecțiune gravă care necesită tratament imediat.

Apendicita este atunci când apendicele, un organ mic, în formă de tub, atașat de intestinul gros, se blochează și se infectează. Este o afecțiune medicală gravă care necesită o evaluare rapidă.

Apendicita este, în general, acută, cu simptome care apar pe parcursul unei zile și devin severe rapid. Poate apărea și apendicita cronică, deși este rară. În cazurile cronice, simptomele sunt mai puțin severe și pot dura zile, săptămâni sau chiar luni.

Tratamentul pentru apendicita va depinde de cât de grav este cazul. Este posibil ca o persoană să fie supusă unei intervenții chirurgicale, care poate fi efectuată laparoscopic sau printr-o incizie deschisă.
O persoană poate avea nevoie să ia antibiotice pentru a trata infecția înainte de intervenție chirurgicală sau în cazuri ușoare.

© Medisana 2022